Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hon är internationellt efterlyst – i Ryssland kallas hon för ukrainska barns ”räddare”. Foto: Mikhail Metze/Sputnik/ AP/TT

Hon är ”räddare av ukrainska barn” i Ryssland – är internationellt efterlyst

Uppdaterad
Publicerad

Maria Lvova-Belova sägs vara en nyckelperson i programmet som fört ut barn ur Ukraina för att sedan placera dem på adoptions- eller omskolningsläger. Hon har själv adopterat en 15-årig pojke från Mariupol som hon menar har lärt sig älska Ryssland.

I en ny rapport uppger Ukrainas regering att fler än 19 000 barn har förts ut ur landet till Ryssland eller ryskockuperade områden.

– Ytterst handlar det här om att utplåna ukrainsk kultur. Hon har själv sagt att de kommer till Ryssland, och de lär sig att älska Ryssland. De tvingas i stort sett att förtränga sitt ukrainska ursprung för att bli ryssar fullt ut, säger Bengt Norborg, Ukrainakorrespondent.

Kriget i Ukraina

Motanklagelser

I mars 2023 utfärdade internationella brottmålsdomstolen en arresteringsorder mot president Vladimir Putin – och Lvova-Belova.

– Från rysk sida skrattar man bort det här och har kommit med motanklagelser. Man har även utfärdat arresteringsorder mot medlemmar av ICC. Men faktum är att varken Putin eller Lvova-Belova kan resa särskilt fritt i framtiden, säger Bengt Norborg.

Men vem är Maria Lvova-Belova?

Hör Svt:s Ukrainakorrespondent berätta om kvinnan som sägs vara arkitekten bakom programmet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet