Ryska krigsfartyg får tanka i spansk stad

Uppdaterad
Publicerad

Rysslands enda hangarfartyg tankar inte i Nato-landet Spanien på väg mot östra Medelhavet. Natochefen oroas över fartygets resa till den syriska kusten.

Hangarfartyget Amiral Kuznetsov är på väg från Murmansk-hamnen Severomorsk tillsammans med en kryssare och en rad andra fartyg och hade tidigare bett om att få bunkra bränsle i den spanska enklaven Ceuta i Nordafrika.

Så blev det dock inte. I eftermiddags meddelade tidningen El Mundo att Ryssland dragit tillbaka sin ansökan och att fartygen redan passerat området på väg åt öster.

Mot Aleppo?

Nato-chefen Jens Stoltenberg oroas av vad den ryska styrkan ska användas till när den når farvattnen utanför Syrien.

– Vi är oroliga över att den här hangarfartygsgruppen kan komma att användas för utökade attacker mot Aleppo, säger generalsekreteraren på väg in till dagens försvarsministermöte i Bryssel.

– Män, kvinnor och barn dör varje dag, dödade av förfärliga attacker mot deras hem och till och med sjukhus. Utskickandet av Kuznetsov-gruppen väcker oro för att de här attackerna kommer att fortsätta, säger Stoltenberg.

Brittisk kritik

Blotta tanken på att de ryska fartygen skulle få bunkra i Spanien har under dagen väckt skarp kritik, framför allt från Storbritannien.

– Vi vore extremt oroade om någon Nato-medlem skulle överväga att hjälpa ett ryskt hangarfartyg som i slutändan kan komma att bomba syriska civila, säger försvarsminister Michael Fallon inför mötet, enligt Reuters.

Vad Amiral Kuznetsov ska göra i Syrien är ”gömt i några stängda kuvert med orden topphemligt”, förklarade Kreml-talesmannen Dmitrij Peskov i rysk tv i lördags.

Nato utökar

Den ryska flottinsatsen sker samtidigt som Natos försvarsministrar ska diskutera sina nya styrkor i Östersjöområdet. Beslut togs tidigare i år om att sätta upp fyra nya bataljoner – ledda av Kanada, Tyskland, Storbritannien och USA – i Polen och de tre baltiska länderna.

– Vad Nato gör är defensivt, proportionellt och helt i linje med våra internationella åtaganden, säger Stoltenberg.

– För Nato och mig finns det inget motsägelsefullt i ett starkt försvar och att ändå fortsätta verka för dialog med Ryssland. Men det är viktigt att Nato svarar när vi ser den betydande ryska militära uppbyggnaden, som pågått under lång tid.

Sverige på plats

Försvarsministermötet ska även diskutera vilken ytterligare infrastruktur som behövs för att snabbt kunna skicka runt alliansens styrkor i Europa samt Natos insatser i kampen mot terrorrörelsen IS.

I morgon – då även Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist (S) finns på plats vid mötet – ligger fokus i sin tur på samarbetet med EU.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.