Den norska bank-id appen Mobil-id har hackats av en pro-rysk hackergrupp. Flera norska myndighetssidor ligger också nere. Foto: Gorm Kallestad/NTB/TT

Ryska hackare varnar för attack mot Norge

Uppdaterad
Publicerad

En känd prorysk hackergrupp kommer att genomföra cyberattacker mot flera norska myndigheter och digitala tjänster, uppger den själv på Telegram. Redan nu uppges hemsidan för en bank-id-tjänst samt myndighetshemsidor ligga nere.

Attacken från Killnet, som gruppen kallar sig, annonserades under onsdagsmorgonen med en montagebild på Norges utrikesminister samt texten ”Mrs Error”, enligt Dagbladet.  I ytterligare ett inlägg skriver gruppen: ”God morgon Norge! Alle man till angrepp!”.

Bland de uttalade måltavlorna för attacken finns flera myndigheter och verk, bland annat polisen och migrationsmyndigheten. Enligt NRK går det för tillfället inte att nå arbetsmiljömyndighetens hemsida eller för bank-id.

MSB bevakar attacken

Tidningen Verdens Gang har varit kontakt med den nationella säkerhetsmyndigheten som uppger att den känner till attacken men inte kan ge några vidare kommentarer om den. SVT Nyheter har i sin tur varit i kontakt med Myndigheten för samhällsskydd och beredskap som meddelar att attacken i Norge bevakas av myndigheten men att den inte heller vill uttala sig vidare om saken.

Tidigare i veckan uppges gruppen ha genomfört en överbelastningsattack mot Litauen, rapporterar Reuters. Det uttalade motivet bakom den attacken ska ha varit landets blockad mot ryska varutransporter till Kaliningrad.

Känd för överbelastningsattacker

I det norska fallet tycks skälet vara liknande. I inläggen på Telegram refererar gruppen till en NRK-artikel om att den norska regeringen ska ha nekat ett ryskt gruvbolag verksamt på Svalbard att transportera råmaterial via det norska fastlandet.

Killnet har gjort sig känd genom ett flertal så kallade DDos-attacker. I praktiken innebär det att rikta en mängd trafik mot en specifik sajt, som antingen börjar bli långsam eller helt slutar att fungera.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.