9K720 Iskander är en rysk mobil ballistisk kortdistansrobot. Foto: Wikimedia

Ryska Iskanderrobotar i Kaliningrad

Uppdaterad
Publicerad

Ryssland tycks nu bekräfta att man fattat ett omstritt och av väst hårt kritiserat beslut att placera taktiska robotar av typ Iskander i den ryska enklaven Kaliningrad vid södra Östersjön.

Iskander, som kan laddas både med konventionella vapen och kärnvapen, kan med sin räckvidd på 500 kilometer nå Gotland och södra Sverige.

I söndags avslöjade den tyska tidningen Bild att utplaceringen pågått det senaste året. På måndagen bekräftade det ryska försvarsdepartementets talesman att ”robot- och artillerienheter i Västra militärdistriktet har nu beväpnats med det taktiska robotvapnet Iskander”,  även om Kaliningrad inte nämndes vid namn.

Utplaceringen bryter inte mot några internationella överenskommelser, hette det.

Ryssland har vid upprepade tillfällen de senaste åren hotat med att placera robotarna vid Kaliningrad som svar på det planerade amerikanska robotsköldsystemet.

Baltiska reaktioner

Nyheter om utplaceringen väckte genast reaktioner i Baltikum. Litauens försvarsminister Juozas Olekas betecknade uppgifterna som ”alarmerande”, även om han underströk att han själv inte kunnat få rapporterna bekräftade.

Han betonade dock att även tidigare aviserade och genomförda ”moderniseringar” av militär materiel på den ryska sidan oroar.

-Vi talar nu med ledare i regionen och med Nato om hur vi ska svara och hur vi ska försvara oss, sade ministern till journalister på måndagen, enligt den engelskspråkiga webbtidningen The Lithuania Tribune.

Enligt Bild Zeitung finns de ryska robotarna i mobila enheter, inte bara i Kaliningrad, utan även längs hela gränsen mot de tre baltiska staterna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer