Ryska kärnmissiler kan placeras 30 mil från Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Ryssland flaggar för att man kan tvingas vidta motåtgärder om USA utökar sin kärnvapennärvaro i Tyskland. Det kan innebära ryska missiler med kärnvapenkapacitet i Kaliningrad, bara 30 mil från Gotlands kust.

Uppgifterna om motgärder kommer från den ryske presidenten Vladimir Putins talesperson Dmitry Peskov.

– Det här kan tippa maktbalansen i Europa. Och utan tvekan skulle det tvinga Ryssland att vidta nödvändiga motåtgärder för att återställa den strategiska balansen, säger Peskov.

Peskovs uttalande kommer efter att den tyska tv-kanalen ZDF rapporterat om att USA planerar att placera ut 20 kärnvapenbomber av typen B61-12 vid en flygbas i Tyskland om några år.

Besked efter analys

Motåtgärden kan bestå i att placera ut ballistiska missiler av typen Iskander vid den ryska enklaven Kaliningrad, rapporterar nyhetsbyrån Interfax, som hänvisar till en källa inom den ryska militären.

– Ett slutligt beslut kommer att tas efter en noggrann analys av det möjliga hotet, säger källan, enligt Interfax.

Redan 2013

Redan i december 2013 kom uppgifter om att Ryssland placerat ut nya kärnvapenbärande Iskander-robotar i Kaliningrad och längs gränsen till de baltiska staterna.

Enligt den ryska regeringstrogna tidningen Izvestija skulle de ha placerats ut ett halvår tidigare. Det var den tyska tidningen Bildzeitung som i väst först rapporterade om kärnvapnen.

Uppgifterna bekräftades av det ryska försvarsministeriet. Iskander är en kortdistansrobot med en räckvidd på 50 mil. Vapnet kallas av Nato SS-26 Stone.

Polen varnade

Redan tidigare hade Polen varnat för dessa kärnvapen. ”Bild” hänvisade till bilder från spionsatelliter och hävdade att ett tvåsiffrigt antal placerats ut.

Det ryska försvarsministeriet hänvisade till att Ryssland inte kränkte några internationella avtal genom utstationeringen.

Bedömare i Polen och de baltiska staterna sade att utplaceringen inte betyder någon total förskjutning av styrkeförhållandena mellan Nato och Ryssland, men att däremot gjorde den läget osäkert i regionen där de stationerats.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.