Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ukraina anses nu vara världens mest minerade land. Hör överstelöjtnant Joakim Paasikivi om den ryska taktiken kring minor. Foto: TT/AP/SVT

Ryska knepet för att bromsa Ukrainas motoffensiv – fyrdubblade sina minfält

Uppdaterad
Publicerad

Ukrainas motoffensiv har gått långsammare än vad många västerländska allierade hoppats på.

En av förklaringarna kan tillskrivas de ryska minfälten, som enligt en ny rapport fyrdubblades i storlek under sommaren.

– Man har minerat mer än vad det står i de egna ryska handböckerna, säger överstelöjtnant Joakim Paasikivi.

I rapporten från den ansedda militära tankesmedjan RUSI, Royal United Service Institute, beskrivs hur minfälten längs framförallt den södra fronten växt kraftigt. Från det standardiserade 120 meter till 500 meter.

– Jag skulle inte kalla det för rysk desperation, utan det är att man från rysk sida insett att det här är ett av de mest effektiva verktygen, säger Joakim Paasikivi, överstelöjtnant och lärare vid Försvarshögskolan.

Möjlighet för Ukraina

De enorma minfälten har gjort att ukrainska styrkor under sommaren bara avancerat cirka 20 kilometer längs fronterna vid Zaporizjzja oblast. Men det finns positiva signaler.

I RUSI:s rapport beskiver man hur ”den ryska logistiken är baserad på att förse brigader med tillräckligt med minor för att minera enligt den gamla principen” och att man nu inte kan lägga nya minfält på samma sätt.

Något som beskrivs som en potentiell möjlighet för Ukraina när man avancerar framåt.

–  Det varit en framgångsrik metod för Ryssland, men det har än så länge inte hindrat Ukraina för man går framåt, säger Paasikivi.

Se överstelöjtnant Joakim Paasikivi förklara de ryska styrkornas agerande i videon ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.