Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Byggfirman i Kiev har ställt om och bygger nu ”igelkottar” – väghinder som ska sinka de ryska trupperna. Foto: Reuters

Byggbolaget ställer om – bygger ”igelkottar” för att stoppa stridsvagnarna

Publicerad

I Kiev förbereder sig civilbefolkningen för att stötta upp försvaret av staden.

– Vi ska hjälpa vår armé på alla sätt vi kan, säger byggförmannen Zakhar Povydysh.

Enligt satellitbilder som tagit de senaste dagarna är den ryska militärkonvoj som närmar sig Kiev 64 kilometer lång – och det är inte bara den ukrainska militären som förbereder sig.

– Vi befinner oss hos ett av de största byggbolagen i staden, som på grund av kriget har ställt om och börjat bygga ”igelkottar”, säger Dmytro Bilotserkovets, som är medlem i Kievs statsråd och rådgivare till borgmästaren.

Med igelkottar menas stora stålbalkar som svetsas samman och placeras ut på vägarna för att stoppa stridsvagnar. Samtidigt grävs skyttevärn och mindre väghinder placeras ut för att stoppa bilar. Enligt Reuters pågår liknande aktivitet bland civila runt om i Ukraina – något som även president Zelenskyj uppmärksammade i sitt tal till EU-parlamentet tidigare i veckan. Och byggarbetarna i Kiev menar att de inte kommer lägga ner produktionen även om de får slut på metall.

– Då börjar vi tillverka molotovcocktails i stället, vi ska hjälpa vår armé på alla sätt vi kan, säger byggförmannen Zakhar Povydysh.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.