Larm om beskjutning i östra Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

Ryska statskontrollerade medier skriver att ukrainska styrkor har beskjutit separatister i östra Ukraina tidigt på torsdagsmorgonen. Men enligt ukrainska myndigheter var det separatisterna som sköt.

Ukrainska styrkor har enligt den ryska nyhetsbyrån Ria skjutit med kulsprutor och granatkastare mot ryskstödda separatister i Luhansk. Beskjutningen sägs ha riktats mot åtminstone fyra orter, vid klockan halv fyra svensk tid.

Källan till uppgifterna uppges vara en representant för separatiststyrkorna i Luhansk.

Ukraina förnekar uppgifterna och menar att det i stället var separatister som gick till attack. Skott ska ha träffat en förskola, men utan att någon ska ha skadats, skriver Reuters.

Följer officiell linje

Ria är en av Rysslands stora nyhetsbyråer som står under statlig kontroll och i regel förhåller sig till den ryska regeringens syn på saker och ting.

Från separatisthåll betonas det att Ukrainas påstådda agerande utgör ett övertramp av Minskavtalet.

USA hade tidigare pekat ut onsdagen som ett möjligt startdatum för en rysk offensiv mot östra Ukraina, med hänvisning till egna underrättelseuppgifter.

Det har flera gånger också sagts att Ryssland planerar att utföra angrepp under falsk flagg – det vill säga iscensätta något som går att skylla på någon annan, i syfte att rättfärdiga en egen attack.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.