Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ryska myndigheter spred falsk video från Ukraina. Se ledtrådarna som avslöjar propagandan. Foto: Telegram

Ryska myndigheter spred falsk video från Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

En kvinna kör längs en väg när hon blir stoppad av påstådda ukrainska soldater.

Bilkameran filmar hur soldaterna trakasserar kvinnan när de hör att hon pratar ryska, enligt pro-ryska Telegramkonton.

Men i själva verket är videon fabricerad, vilket flera nätaktivister har kunnat bevisa.

Trakasserierna börjar efter att de påstådda ukrainska soldaterna ber om att få se hennes dokument. När de hör att hon är ryskspråkig kräver de att hon ska byta språk till ukrainska, och kallar henne ”gris”. En av soldaterna avfyrar sedan sitt vapen för att skrämma kvinnan.

Videoklippet har spridits av flera pro-ryska Telegramkanaler, några med över en miljon följare, så väl som av ryska myndigheter. Ryska utrikesdepartementet publicerade videon på sitt Twitterkonto, med bildtexten: ”En gång nazist, alltid nazist”.

SVT verifierar

Genom att jämföra landmärken i videon med satellitbilder har flera nätaktivister lyckats hitta platsen – och kommit fram till att ukrainska soldater omöjligen kan ha gjort sig skyldiga till trakasserierna. Platsen ligger nämligen på rysk-kontrollerat område, flera mil från frontlinjen, där ukrainska soldater inte kan verka.

”Det är helt osannolikt att ukrainska soldater skulle uppträda så bakom fronten inne på ryskkontrollerat område”, skriver överstelöjtnant Joakim Paasikivi i ett mejl till SVT.

I videon: här är bevisen för att videon är fejkad.

Videoklippet spreds bland andra av ryska utrikesdepartementet, som senare tog bort videon från sitt twitterkonto. Foto: Ryska utrikesdepartementet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT verifierar

Mer i ämnet