Ryska Nato-krav ger ohållbar situation menar ÖB

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges överbefälhavare ser problem med de ryska kraven på säkerhetsgarantier från Nato. Om organisationen går med på kraven kommer det kraftigt begränsa möjligheten att genomföra vissa av Försvarsmaktens uppdrag.

Ryssland kräver att USA inte upprättar några militärbaser i länder som tidigare tillhört forna Sovjet. Inte heller ska några forna Sovjetstater tillåtas ansluta sig till Nato.

Om Nato går med på kraven ger det en hel del problem för den Nordatlantiska fördragsorganisationens medlemmar. För Sveriges del vad det gäller möjligheterna till att öva i lämpliga miljöer, menar överbefälhavare Micael Bydén.

Sverige och Nato

– Jag kommer inte kunna nå de målsättningarna som finns för säkerhetspolitiken i Sverige, säger Micael Bydén.

Se överbefälhavaren berätta mer om problemen med de ryska kraven i videon ovan.

Rysslands krav på Nato

Här är några av de krav – av Ryssland kallade ”säkerhetsförslag” – som Ryssland vill att Nato och USA ska gå med på:

• Utesluta ytterligare Nato-utvidgning, inklusive att Ukraina blir medlem i militäralliansen.

• Inte tillföra fler styrkor och vapen till länder som blivit medlemmar i Nato efter 1997 (det vill säga samtliga länder från det forna östblocket).

• Inte genomföra Nato-insatser i Ukraina, Östeuropa, Kaukasien och Centralasien.

• Inte upprätta USA-baser i länder som tidigare ingått i Sovjetunionen och inte är med i Nato.

Dessutom föreslås bland annat att Ryssland och USA gemensamt ska enas om att inte placera kärnvapen utanför det egna territoriet, inte beteckna varandra som motståndare, inte utbilda andra länder i hantering av kärnvapen och inte placera bombplan eller fartyg i områden där de kan anfalla motparten.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige och Nato

Mer i ämnet