Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

Överstelöjtnant: Ryska offensiven har börjat – fokuserar på tre områden

Uppdaterad
Publicerad

De senaste dagarna har ryska styrkor försökt bryta igenom de ukrainska försvarslinjerna i vad som beskrivs som en ”maximal eskalering”.

Enligt överstelöjtnant Peter Lidén har Ryssland nu inlett den vinteroffensiv som det länge ryktats om.

– Det handlar om att förstärka de eventuella framgångar man kan få i dessa tre områden.

På plats vid fronten i Luhanskregionen skriver den ukrainska guvernören Serhij Gajdaj att Ryssland attackerar med full kraft i området.

Den amerikanska tankesmedjan ISW skriver i dag att Ryssland återfått initiativet och att den nya offensiven har påbörjats – det anser även överstelöjtnant Peter Lidén.

Kriget i Ukraina

– Offensiven har nog varit igång några veckor redan, precis som Ukrainas senaste offensiv i Cherson så tar det några veckor innan man ser och märker något större på marken, säger Lidén i kvällens Aktuellt.

Fokuserar på tre områden

Även om det beskrivs som en ny storoffensiv menar Lidén att det främst är tre områden som just nu är i fokus: Vuhledar, Bachmut och Kreminna.

– Jag tror inte att man kommer försöka sig på något massivt frontanfall eftersom man då egentligen bara skulle dra på sig förluster. Det handlar snarare om att förstärka de eventuella framgångar man kan få i de här tre områdena. Och då fylla på med fler förband än de fem eller sex brigader som man har där nu, säger Lidén.

”Gravt bristande förmåga”

Ryssland bedöms ha mobiliserat runt 200 000 rekryter. Men trots det är det osannolikt att Ryssland lyckats samla tillräckliga resurser för att offensiven ska få någon avgörande effekt på krigets utgång enligt en lägesrapport från det brittiska försvarsdepartementet tidigare i veckan.

Departementet gör analysen att den ryska försvarsledningen troligtvis satt upp orealistiska mål som de kräver att oerfarna soldater med otillräckliga resurser ska genomföra.

Överstelöjtnant Peter Lidén gör en liknande analys.

– En sak är antalet plattformar och brigader. En annan sak är förmågan och den förmågan är gravt bristande. Kort sagt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet