Ryska parlamentsvalet – Kommunisterna vinner röster i brist på alternativ

Publicerad

På söndag är det val till det ryska parlamentet, duman. Kremls stödparti Enade Ryssland väntas vinna stort. Flera av oppositionspartierna har inte tillåtits registrera sig och kan därför inte ställa upp.

I stället verkar det nu som om det gamla konservativa Kommunistpartiet plockar upp det missnöje som finns mot den sittande regeringen. Många av kommunisternas nya väljare är unga, högutbildade och i grund och botten – liberala.

Varje år när kommunistpartiet demonstrerar ser det ut på ungefär samma sätt – röda flaggor, hammaren och skäran och de flesta av deltagarna är i pensionsåldern. Men i år är det annorlunda. Det är valår och ovanligt många i tåget är unga.

En ung kille i ledet berättar att han rest till Moskva från en mindre rysk stad för att delta i demonstrationen.

-Jag är student, jag och mina vänner har kommit hit för att stödja och lyssna till kommunisterna. Jag känner att det är dags att byta regering, säger han.

Kommunisterna enda möjligheten
Det finns en grupp väljare som aldrig skulle gå ut med i kommunisternas demonstrationståg och som inte hör till kommunisternas traditionella väljare. Det är en helt ny väljargrupp som går så långt att de röstar mot sin egen övertygelse.

Jag hälsar på hemma hos en av dem, Sergej Rosljakov. Han är 34 år och jobbar som konsult för västerländska företag som gör affärer med Ryssland. Sergej har bott i Sverige i tio år och därför talar han svenska. I Sverige var han aktiv i Moderata ungdomsförbundet (MUF) och han betecknar sig själv som liberal. Ändå ska han rösta på kommunisterna.

-Jag ska rösta på kommunisterna för det är den enda möjligheten att protestera mot maktens parti Det enade Ryssland. Jag ska rösta på dem för att det är det enda parti som makthavarna i Kreml är rädda för, säger Sergej Rosljakov.

Sergej är långt ifrån ensam om att tänka som han gör. Opinionsundersökningar visar att kommunisterna plockar alltfler röster och att många av de nya väljarna är unga, välutbildade och egentligen inte alls kommunister.

Det finns inget alternativ
De politiska analytikerna och ledaren för tankesmedjan Mercator, Dimitrij Orsejkin, säger att det är en tydlig trend att kommunisternas popularitet ökar.

-Det som händer nu i landet väcker protester hos en stor del av befolkningen. Partiet Enade Ryssland, eliten med blåljus i trafiken, tjänstemännen som köper hus för miljontals dollar, de skriande sociala klyftorna i samhället och att det inte går att rösta fritt i valet – allt detta väcker protester hos invånarna. Vem kan skydda dem från detta? Jo, bara kommunisterna. Något tredje alternativ finns inte i Ryssland idag, säger Orsejkin.

Bristen på valmöjlighet och frustrationen över maktlöshet kan leda till många väljer att ligga på sofflocket på valdagen. Men för Sergej Rosjalkov är det inget alternativ.

-Det här valet är ett riktigt och därför viktigt val, det märks inte minst på makthavarna. De är irritabla, stressade. Jag uppmanar alla som kan att gå och rösta, säger Sergej Rosljakov.

Elin Jönsson, korrespondent i Moskva
elin.jonsson@svt.se
Erik Sundberg
erik.sundberg@svt.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer