– Hela vårt politiska system måste ändras om Rysslands alla problem ska kunna lösas, säger presidentkandidaten Ksenia Sobtjak. Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Ryska presidentkandidaten: ”Självklart vinner Putin”

Uppdaterad
Publicerad

Ksenia Sobtjak är en av Rysslands mest inflytelserika kvinnor, tidigare societetslejon och programledare – nu utmanar hon Putin i presidentvalet. SVT Nyheter följde med när hon jagade röster i Sibirien.

Presidentvalskampanjen i Ryssland har inte riktigt kommit igång än, men ett sextiotal personer har anmält sig, och är i full färd att samla ihop de namnunderskrifter som krävs för att valmyndigheten ska registrera dem som kandidater till presidentposten.

En av dem är Ksenia Sobtjak.

Jag följer med henne när hon under några dagar reser runt i Sibirien för att kampanja och för att försöka få ihop de 105.000 underskrifter som krävs.  Sobtjak håller högt tempo. Vi träffar henne först på ett litet kontor som hennes stab har i staden Berdsk. Lokalen är alldeles för liten för det hundratal anhängare, volontärer och journalister som är på plats.

Sobtjak håller tal, svarar på mängder av frågor och är uppenbart stridslysten.

– Hela vårt politiska system måste ändras om Rysslands alla problem ska kunna lösas, säger hon.

Skiljer sig från andra oppositionella

Det budskapet upprepar hon sedan gång på gång under dagen. Och till skillnad från andra oppositionella i Ryssland får hon också en del uppmärksamhet i de stora tv-kanalerna. Varför, kan man fråga sig.

Ett svar kan vara att Ksenia Sobtjak är dotter till Anatolij Sobtjak, som på nittiotalet var borgmästare i Sankt Petersburg, och den man som låg bakom Vladimir Putins politiska kometkarriär. Putin är känd för att vårda sina lojaliteter under lång tid.

Ett annat svar, som oppositionspolitikern Vladimir Ryzjkov ger när jag frågar honom, är att Ksenia Sobtjak är det instrument Kreml har valt för att årets presidentval inte ska framstå bara som ett rätt löjligt spektakel.

”Jag vet att jag inte har någon chans”

Den ende som på allvar kunde ha skapat allvar i kampanjen, Aleksej Navanlyj, har förbjudits att ställa upp. Och med ett startfält bestående av ett par föredettingar, som liberalen Javlinskij och nationalisten Zjirinovskij, tillsammans med en rätt okänd kommunist skulle ha gjort hela proceduren fullständigt ointressant.

Nu finns i alla fall en kandidat som säger det som i Ryssland bör sägas. Och bland det hon säger är följande:

– Jag vet att jag inte har någon chans. Självklart vinner Putin. Men om jag blir registrerad som kandidat så måste de nationella tv-kanalerna ge mig tid att framföra mitt budskap till många miljoner ryssar. Mycket mer än så kan jag inte göra.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer