Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör de ryska oppositionella som flytt till Georgien. Foto: SVT/TT

Regeringskritiker flyr Ryssland – mot oklar framtid

Uppdaterad
Publicerad

Ryska regeringskritiker flyr den växande politiska pressen och experter talar om den största politiska emigrationen sedan sovjettiden. SVT har träffat flera av dem i Georgien – bland annat fängslade oppositionledaren Aleksej Navalnyjs nu förräderianklagade advokat.

Ingen sade det rakt ut, när myndigheterna kom för husrannsakan och tog advokaten Ivan Pavlovs dokument. Men de lämnade ett visst föremål kvar där på skrivbordet: hans internationella pass.

– De hade lämnat passet demonstrativt på bordet och på så sätt knuffade man mig till den internationella flygplatsen, berättar han själv för SVT.

Han begav sig till flygplatsen med en enkelbiljett till grannlandet Georgiens huvudstad Tbilisi. Han har berättat att polisen skuggade honom hela vägen fram till planet.

Förräderianklagad

Pavlov är en av Rysslands mest namnkunniga advokater för aktivister, journalister och andra som hamnar i ryska maktens onåd. Tidigare i år försvarade han den fängslade oppositionsledaren Aleksej Navalnyjs organisation, innan den extremiststämplades, men det var i fallet med en förräderianklagad journalist som han själv blev brottsmisstänkt.

När vi möts i hans hem vet han ännu inte om att han bara några dagar senare kommer att stå anklagad för förräderi i Ryssland, något han själv sagt sig hoppas vara ”ett misstag”. Han vet inte om han kommer kunna återvända.

– Jag planerar inte särskilt långt framåt, jag skulle säga på sin höjd ett år, säger Pavlov.

Deprimerande atmosfär

Georgien har många fördelar för den växande skara ryssar som söker skydd här. Ett behagligt klimat, en hög grad av ryskspråkighet, enkla visumregler, låga levnadsomkostnader – och mycket dåliga relationer till Ryssland.

Maria Kuznetsova från svartlistade rörelsen Öppna Ryssland beskriver att hon kom hit i våras av rädsla för politisk vedergällning.

– Ja, så var det. I Moskva råder en mycket deprimerande atmosfär. Man är övervakad och folk grips i tunnelbanan, säger hon.

”Utländska agenter”

Den ryska oppositionen är i praktiken ett mycket litet hot mot president Vladimir Putins styre. Ryska myndigheter anser dock många av dem vara fiender eller misstänkta brottslingar och många har stämplats som ”utländska agenter”. De SVT talar med är överens om att Ryssland aktivt motar kritiker ut ur landet, men frågan är hur länge Georgien välkomnar dem.

– Vi får se – just nu är vi här för att det är säkert, säger Nikolaj Levsjits, politisk aktivist som lämnade Ryssland för tre år sedan och nu hjälper ryssar i Georgien.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.