Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”För tidigt att säga att det går bra för Ryssarna”. Hör f.d. överstelöjtnant Jörgen Elfving svara på tre frågor om striderna. Visa alla (2)
Visa alla (2)

Ryssland på väg att ockupera Luhansk: ”Bara en tidsfråga”

Uppdaterad
Publicerad

Striderna som just nu pågår sker framförallt i Luhansk-regionen i östra Ukraina. Staden Sievjerodonetsk, som uppges vara inringad, är en nyckelort.

– Mitt intryck av striderna den senaste tiden är att man från rysk sida arbetar mer metodiskt, säger Jörgen Elfving, före detta överstelöjtnant med en bakgrund inom underrättelseverksamhet.

Enligt honom har Sievjerodonetsk ett stort symbolvärde.

– Det är en relativt stor stad. Skulle man från ukrainsk sida förlora den är det ett nederlag och det påverkar den ukrainska motståndsviljan.

Böljar fram och tillbaka

Jörgen Elfvings intryck är att ryssarna begränsat sina anfallsrörelser med mer lokala anfall. Han upplever samtidigt att striderna böljar fram och tillbaka.

– Men merparten av Luhansk är ockuperat – eller befriat beroende på hur man ser det – och det är bara en tidsfråga, som jag ser det, innan man ockuperat resten av det området, säger Jörgen Elfving.

Luhansk är en del av Donbas-området som också innefattar den för Ryssland viktiga regionen Donetsk. I området finns även järnvägknuten Lyman som Ryssland uppgav sig ha full kontroll över under lördagen. Något som Ukraina inte har bekräftat.

Se hur de ryska styrkorna skulle kunna skära av de ukrainska i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer