Ledaren för fredspriskommittén Berit Reiss-Andersen tillsammans med årets pristagare Setsuko Thurlow (vänster). Foto: TT

Rysk aktivist: Ryska troll försöker svartmåla Nobels fredspris

Publicerad

De senaste dagarna har Nobels fredspris kritiserats på sociala medier i Ryssland. Enligt journalisten Ljudmila Savtjuk, som jobbat undercover i en trollfabrik i S:t Petersburg, har trollen arbetat hårt för att svartmåla priset.

– Åsnor och clowner är de två orden de använder flitigast, säger hon.

När Nobels fredspris delades ut i Oslo i söndags gick den ryska trollapparaten i gång, med kritik mot pristagaren och inlägg om att det var åsnor som delade ut priset, berättar den ryska journalisten och aktivisten Ljudmila Savtjuk.

Som SVT Nyheter tidigare berättat om har hon tidigare jobbat undercover i den ryska trollindustrin och håller sig uppdaterad om vad som händer på kontona.

– Tankegångarna går så här: ”Vem är det som bestämmer vem som ska ha priset? Om de hade gett mig priset hade jag tackat nej”, säger hon.

Hon menar att trollen försöker svartmåla priset och få det att framstå som en konstig västerländsk företeelse.

Ryska fejkkonton

När SVT Nyheter går igenom ryska bloggar och kommentarer på internet framkommer en hel del kritik mot vilka som får Nobelprisen, främst freds- och litteraturpriset. Det står bland annat att priserna brukar ges till personer som är emot Ryssland, att kommittén är russofobisk och att det inte är talang utan politik som avgör vem som belönas.

Enligt Martin Kragh, chef för Rysslands- och Eurasienprogrammet vid Utrikespolitiska institutet, förefaller en hel del fejkkonton sprida kritik av fredspriset genom sociala medier – samma konton som brukar kopplas till den ryska trollfabriken. Men i nuläget anser han inte att det rör sig om någon stor kampanj.

”Krypskytte mot Nobelkommittén”

Han är dock inte förvånad över att Nobels fredspris åter hamnat i skottgluggen. Förra året spreds ett falskt Nobelkommitté-dokument via ryska trollkonton och hemsidor, med information om att priset skulle gå till Ukrainas president Petro Porosjenko.

– Det var första gången jag uppmärksammade att man engagerade sig i krypskytte mot Nobelkommittén. Stilen var identisk med kampanjer vi tidigare sett mot exempelvis utrikesminister Margot Wallström och försvarsminister Peter Hultqvist.

Vanliga narrativ

Han noterar också att den statskontrollerade tv-kanalen RT i söndags lade ut en artikel om att den brittiske Labour-ledaren Jeremy Corbyn och den amerikanske språkvetaren Noam Chomsky har tilldelats ett annat fredspris – och menar att syftet är att lyfta fram ett alternativ till Nobels fredspris.

I texten står att Chomsky belönas för sin kritik mot USA:s militaristiska utrikespolitik.

– Två narrativ dominerar, att det här är ett viktigt alternativt pris och att så kallad mainstream media ignorerar det. Det är två klassiska narrativ, det antiamerikanska och att medierna mörkar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.