Ryska ubåten fast i ett ankarsystem

Uppdaterad
Publicerad

Den ryska ubåt som i torsdags fastnade på 190 meters djup i Stilla havet utanför Kamtjatka, har ännu inte kunnat tas loss.

Ryska marinen försöker hissa upp hela ekipaget med hjälp av vajrar så att ubåten kommer upp på 30-50 meters djup. På den nivån kan djupdykare arbeta.

Sju besättningsmän finns inne i ubåten, där luften blir allt tunnare. Det är 5-10 plusgrader inne i ubåten, men besättningsmännen är varmt klädda.

Den 13 meter långa miniubåten, som är avsedd för underrättelse- och räddningsarbete, har en antenn som tycks ha fastnat i de tunga betongankarna. Vad dessa ankare är avsedda för har militären ännu inte förklarat.

President Vladimir Putin mötte på lördagen medlemmar av sin regering, bland dem försvarsminister Sergej Ivanov, som omedelbart flög till Kamtjatka efter mötet, rapporterar Interfax.

Hård kritik för Kursk

Putin fick mycket hård kritik då atomubåten Kursk förliste år 2000. Moskva vägrade då länge begära utländsk hjälp med räddningsarbetet. Men påtryckningar från anhöriga och omvärlden tvingade presidenten att släppa in utländska fartyg och dykare, bland annat norrmän, och han mötte också hustrur till de 118 besättningsmännen, som alla omkom trots en stor räddningsinsats.

Den nu förlista ubåten ligger på 190 meters djup 7,5 mil från halvön Kamtjatkas ostkust, i höjd med staden Petropavlovsk-Kamtjatskij. Den har suttit fast sedan i torsdags.

Ryska ubåtsproblem

• Den 12 augusti 2000 havererade den ryska atomubåten Kursk, K-141, efter en explosion som tros ha orsakats av en defekt torped.

Moskva försökte först minimera uppståndelsen kring olyckan, men president Putin tvangs till slut låta bärga ubåten med de 118 döda.

• Den 29 augusti 2003 sjönk den ryska 50-talsubåten K-159 då den bogserades till skrotning. Nio besättningsmän omkom.

• I mars 2004 meddelade ryska marinen att atomubåten Peter den store var så farlig att den inte längre kunde användas till sjöss.

• Den ryska flottan har åldrats snabbt sedan Sovjetunionens sammanbrott. Under 1990-talet skrotades ett tusental krigsfartyg. 2003 tillkännagavs att en femtedel av återstående fartyg skulle skrotas därför att anslagen till marinen är alldeles för små.

Källa: BBC/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.