Ryskt flyg kränker finskt luftrum

Publicerad

Ryska militärplan har upprepade gånger kränkt finsk luftrum under de senaste månaderna. Regeringen är övertygad om att det rör sig om medvetna provokationer, säger högt uppsatta källor till tidningen Hufvudstadsbladet.

Enligt ryska ambassaden i Helsingfors är det fråga om misstag, men kränk- ningarna har fortsatt trots att Fin- land krävt stopp för överflygningarna.

Enligt tidningen kan ryssarna vilja testa hur Finland och Nato reagerar. Statsminister Matti Vanhanen åker till Moskva i början av juni och kommer då att ta upp frågan.

Piloter har sett planen
Överflygningarna har skett med ryska plan på väg till och från den ryska enklaven Kaliningrad. I finskt luftrum ovanför Finska viken har de identifierats med blotta ögat av piloter i finska militärplan.

Den ryska flygrutten går längs Finska viken, söder om Åland vänder planen ner mot Kaliningrad.

Under det senaste halvåret har kränkningar ägt rum över tio gånger, enligt uppgifter till MTV3:s nyheter. Det senaste fallet skedde för en vecka sedan.

MTV uppger också att finskt luftvärn har tvingat ryska Tupolev 134 och Antonov-spaningsplan att vända om.

Ryssland förnekar
Enligt den ryska nyhetsbyrån Interfax nekar det ryska flygvapnet till att ha trängt in i finskt luftrum.

-Ryskt flyg har inte kränkt Finlands luftrum i Ålandsområdet, sade flygvapnets talesman Aleksander Drobysjevskij.

Han tillade att Ryssland är redo att lämna över uppgifter om vart och ett av flygvapnets plan i området.

Det svenska försvaret har inte noterat några kränkningar från rysk sida under 2004 och 2005, varken i luften eller till sjöss, uppger man förr TT.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer