Kritiska ryssar flyr till Serbien – möts av Putinanhängare

Uppdaterad
Publicerad

Serbiens kopplingar till Ryssland har gjort Belgrad till en attraktiv destination för ryssar som fått nog av Putinregimen och söker sig utomlands. Men landet är delat inför Rysslands agerande.

Framför statyn av en ridande prins Mihailo på republikens torg i Belgrad står Peter Nikitin och förbereder dagens manifestation mot kriget i Ukraina. Han ställer fram olika flaggor på montern, intill varandra står en ukrainsk, en serbisk och en rysk flagga. Själv är han ursprungligen från Ryssland men har bott i Belgrad i sex år.

– Det är en stor, växande grupp ryssar här i Belgrad och av dem jag känner finns det inte en enda som inte är 100 procent för Ukraina och 200 procent mot det här kriget. Vi har alla familjer och vänner där, hela vår civilisation kommer från Kiev och därför kan vi inte vara tysta. Vi måste visa vårt stöd för Ukraina, säger Peter Nikitin.

Kriget i Ukraina

Ryssland en viktig partner

Bland serberna är det, enligt säkerhetsexperten Stefan Vladisaljev, ungefär en lika stor del som är för Rysslands krig i Ukraina som emot kriget, samtidigt visade en opinionsundersökning nyligen att omkring 95 procent av de tillfrågade serberna ser Ryssland som en allierad eller viktig partner.

– Det finns en gemensamhet i kultur, religion och viktiga samarbeten kring energifrågor och lojaliteten från Ryssland i Kosovofrågan, som påverkar serbernas bild av Ryssland, säger Stefan Vladisaljev, säkerhetsexpert med inriktning på Östeuropa och Kina.

Men det finns också en stor grupp pro-ryska ultranationalister i Serbien som arrangerat stödmanifestationer för Putin och hans krig i Ukraina, bland dem märks Putins retorik om ett motstånd mot, vad de kallar, den ukrainska nazismen och förtrycket av ryssar.

Putin-anhängare skapar otrygghet

Peter Nikitin berättar att de nästan alltid möter serbiska Putin-anhängare när de manifesterar mot kriget i Ukraina och räknar med att de dyker upp även den här dagen.

– De skriker eller kastar saker på oss, säger Peter Nikitin.

Att stödet för Putin-regimen och hans krig i Ukraina är stort bland vissa av de pro-ryska serberna är tydligt och skapar osäkerhet bland de nyanlända ryssar som kommit till Serbien de senaste månaden för att undkomma Putinregimen. Något som fått dem att söka stöd hos varandra i hur de ska hantera det ovälkomna stödet från de serber som stödjer Putins Ryssland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet