Vladimir Putin kan sitta kvar som Rysslands president tills han fyller 83 år. Foto: AP/TT

Storseger för Putin – kan bli kvar till 2036

Uppdaterad
Publicerad

Efterlängtade ekonomiska satsningar och omvälvande grundlagsändringar som möjliggör för president Vladimir Putin att stanna vid makten. Det ingår i det omfångsrika paket som ryssarna nu sagt ja till.

När 98 procent av rösterna räknats har 78 procent av de röstande sagt ja till Putins förslag till omfattande grundlagsändringar i Ryssland, rapporterar Reuters med hänvisning till landets valkommission.

Vallokalerna i Ryssland har varit öppna i en vecka, för att sprida ut röstandet och slippa trängsel under coronapandemin. De stängde klockan 20 (svensk tid) och enligt valkommissionen låg valdeltagandet på cirka 65 procent.

Både ”belöningar” och maktanspråk

Men den starkt Kremlkritiske oppositionsledaren Aleksej Navalnyj betecknar resultatet som ”en stor lögn” som inte avspeglar folkets åsikter.

Det väljarna hade att ta ställning till var både ”belöningar” och rena maktanspråk.

I den ena vågskålen låg det strängare regler kring minimilöner och ett tryggt pensionsindex. I den andra skrotade lagar om presidentens mandatperioder, vilket gör det möjligt för 67-årige Putin att sitta kvar till år 2036. Därutöver innefattade paketet bland annat att äktenskapet enligt lag ska definieras som en relation mellan man och kvinna.

– För oss pensionärer är det väldigt viktigt att de höjer våra pensioner, säger 79-åriga Valentina Kungurtseva till nyhetsbyrån AFP i Vladivostok, och tillägger att hon inte ser några problem med Putins fortsatta styre.

Rysslands president Vladimir Putin identifierar sig innan han avlägger sin röst under onsdagen. Foto: AP/TT

”En konstitutionell kupp”

Och strategin är snillrik: 14 vitt skilda grundlagsändringar inbakade i ett och samma paket.

– Det är ett komplicerat dokument med mängder av ändringar. Lagen är på drygt 50 sidor, men själva frågan till väljarna är ”godkänner du de här förändringarna i sin helhet, ja eller nej?”, säger Gudrun Persson, forskningsledare på Totalförsvarets forskningsinstitut.

Kritiker och oppositionspolitiker har kallat omröstningen en välregisserad ”konstitutionell kupp” vars huvudsyfte är att bana väg för Putins fortsatta presidentskap. Genom att skrota den nuvarande lagen, som slår fast att en president får sitta på posten i max två mandatperioder på sex år vardera, kan Putin väljas om två gånger till efter det att hans nuvarande ämbete går ut 2024.

Kreml har jobbat hårt för att få ryssarna till valurnorna. Bland annat har de som väljer att rösta chans att vinna flotta priser, som bilar och lägenheter.

Protester mot förslaget i Sankt Petersburg. En kvinna håller upp ett plakat med texten ”stoppa ändringarna”. Foto: AP/TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.