Foto: Greenpeace

Ryssland stormade Greenpeace-skepp efter aktion

Uppdaterad
Publicerad

Den ryska kustbevakningen bordade i går miljöorganisationen Greenpeaces fartyg Arctic Sunrise. Besättningen på 30 personer befinner sig fortfarande under arrest.

Miljöorganisationens fartyg befinner sig i ryska Arktis för att försöka stoppa den ryska statliga oljejätten Gazprom från att starta havsbaserad oljeproduktion i Arktis.

Sedan i onsdags har man befunnit sig i vattnen kring oljeplattformen Prirazlomnaya i Petjorahavet

Greenpeace-aktivister häktade i Ryssland

Redan då greps två aktivister då de klättrade upp för oljeplattformen. Och i går firades alltså omkring 15 beväpnade och maskerade män ner från helikoptrar till Arctic Sunrises däck.

Enligt aktivisterna ska de beväpnade männen tillhöra den ryska säkerhetstjänsten FSB, rapporterar BBC. 

Tillhör säkerhetstjänsten

På fredagseftermiddagen hade Greenpeace fortfarande inte haft någon kontakt med besättningen.

– Det enda vi vet nu är att ingen är skadad, men vi vet till exempel inte vad våra aktivister anklagas för, säger Annika Jacobson, chef för Greenpeace i Sverige till SVT Nyheter.

Bland de gripna finns bland annat en svensk man i 50-årsåldern från Stockholm.

– Den enda förklaring vi fått till att våra aktivister gripits kommer från ryska utrikesdepartementet som menar att vi utgör ett hot mot säkerheten och miljön i Arktis, säger Annika Jacobson.

Fartyget rör sig nu enligt Greenpeace västerut och det har tidigare florerat uppgifter om att besättningen kommer att föras till Murmansk hamn.

Protesterar med brev

Greenpeace fartyg Arctic Sunrise går under nederländsk flagg och Ryssland har kallat till sig Nederländernas ambassadör för att visa sitt missnöje med protestaktionen.

Samtidigt hölls under dagen protester utanför ryska ambassader i 30 olika länder. Man framförde bland annat kraven på att aktivisterna omedelbart skulle släppas och att Arctic Sunrise skulle ges tillbaka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Greenpeace-aktivister häktade i Ryssland

Mer i ämnet