Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ryssar reagerar på högsta domstolens beslut: ”Kan inte förbjuda känslor” Foto: Reuters

Ryssland förbjuder hbtq-rörelsen – stämplas som extremistisk

Uppdaterad
Publicerad

Högsta domstolen i Ryssland stämplar hbtq-rörelsen som extremistisk och förbjuder den att verka i landet, skriver ryska medier. Beslutet träder i kraft omedelbart.

Rätten höll förhandlingen bakom stängda dörrar och med endast representanter för justitiedepartementet, som föreslagit åtgärden, närvarande.

Människorättsorganisationer har sågat förslaget med argumentet att hbtq-rörelsen inte går att betrakta som en organisation och att ingen enskild person därför kan anses representera den. De har därför krävt att det skulle avvisas av rätten.

”Det är omöjligt att kalla människor för en rörelse bara för att de tillhör en viss grupp eller för att de förenas av sina personliga egenskaper. Det vore lika absurt som att kalla alla pensionärer eller personer i en etnisk grupp för en ”social rörelse”, skrev de enligt Meduza.

Aktivister har larmat om att beslutet endast är ett sätt för ryska myndigheter att än mer urskillningslöst slå ner på redan utsatta individer och organisationer som anses vara en del av rörelsen.

Det är sedan början av året redan förbjudet att sprida så kallad ”hbtq-propaganda” i Ryssland. Författare, filmskapare och hemsidor som talar positivt om ”icke traditionella sexuella relationer” kan stoppas och bötfällas.

”Ännu ett förfärligt exempel på den regimens auktoritära intolerans. Och ett brutalt slag mot den modiga hbtq-rörelsen i Ryssland som redan kämpar för sin överlevnad”, skriver statsminister Ulf Kristersson (M) i en kommentar till SVT Nyheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.