Rysslands president Vladimir Putin har satt upp ett 60-kilometer långt stängsel som nu skiljer Krimhalvön från Ukrainas fastland. Foto: Reuters/TT-Alexei Druzhinin/AP/TT

Putin har byggt murstängsel mot Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

Ryssland har byggt klart ett murstängsel längs gränsen mellan, av Ryssland, annekterade Krimhalvön och Ukrainas fastland. Stängslet är drygt 6 mil långt och utrustat med taggtråd och hundratals sensorer för att hålla gränsöverträdande ukrainare borta, rapporterar BBC.

Rysslands annektering av Krimhalvön från Ukraina i mars 2014 fördömdes internationellt. 2015 sattes det första ryska stängslen upp som fysiskt separerade Ukraina från Krimhalvön.

Nu har ett slutgiltigt stängsel kommit på plats som spänner över hela den smala landytan på 60 kilometer som sitter ihop med det ukrainska fastlandet, rapporterar BBC.

Hindra sabotörer

Ryska underrättelsetjänsten FSB argument för ett sammanhängande stängsel längs gränsen är för att hindra sabotörer och infiltratörer från ukrainska staten att ta sig in på Krimhalvön.

Murstängslet ska även stoppa smuggling av vapen, droger och alkohol, uppger FSB för det statligt kontrollerade ryska nyhetsbyrån RIA Novosti.

Ett stort antal kameror och flera hundra rörelsedetektorer har installerats för att upptäcka potentiella inkräktare uppger även FSB för nyhetsbyrån.

Ukrainska staten har också satt upp stängsel i östra delen av Ukraina efter konflikter utbröt med väpnade pro-ryska grupperingar och Ryssland ockuperade Krimhalvön.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.