Övningen omfattar omkring 250 flygplan och 12.000 soldater. Foto: TT

Ryssland i stor militärövning

Publicerad

Just nu pågår en av världens största militära flygövningar i norra Sverige. Samtidigt spänner Ryssland sina militär muskler med en jätteövning.

Övningen omfattar omkring 250 flygplan och 12.000 soldater. Den fyra dagar långa militärövningen beskrivs av landets försvarsdepartement som gigantisk överaskningsövning, vars mål är att testa militärens stridsberedskap.

Enligt de ryska nyhetsbyråerna Interfax och Tass ska övningen i Rysslands centrala militärområde omfatta närmare 700 vapentyper. Bland annat ska flyg avfyra kryssningsrobotar mot övningsmål i delrepubliken Komi, väster om Uralbergen.

En icke namngiven källa inom Nato säger till CNN att militäralliansen är mycket oroad av de övningar som Ryssland genomför och att de inte offentliggörs i förväg. Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg träffade nyligen Rysslands utrikesminster Sergej Lavrov, enligt CNN:s källa ska då Stoltenberg efterlyst ökad transparens kring de ryska övningarna.

Samtidigt som Nato-övning

Övningen inleddes på måndagen samtidigt som den internationella militära flygövningen Arctic Challenge Exercise startade i norra Sverige, med medverkan av flera Natoländer. Sverige deltar också i den Natoledda marinövningen Baltops i Östersjön i början av juni.

Från svenskt håll väljer man idag att inte kommentera den pågående ryska övningen.

– Vi har fullt upp med vår övning, säger Philip Simon, presschef på Försvarsmakten till SVT Nyheter.

Relationerna mellan Natoländerna och Ryssland har försämrats efter krigsutbrottet i Ukraina förra året. Samtidigt har Ryssland ökat sin militära närvaro i Östersjöområdet. Ryssland har sedan millenieskiftet investerat enorma summor på att rusta upp försvaret.

Ett färskt exempel är den militärparad som genomfördes i Moskva den 8 maj i samband med firandet av andravärldskrigets slut. 16.000 soldater deltog i militärparaden och man visade även upp den nya stridsvagnen T14–Armata.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer