Rysslands president Vladimir Putin besöker den ryska marinbasen Baltijsk i Östersjön i juli 2015. Foto: Kreml/AP

Ryssland planerar robottester nära Natoövning

Uppdaterad
Publicerad

Ryska marinen uppger att den vill utföra skarpa robottester nära norska kusten samtidigt som Nato genomför sin största militärövning sedan kalla kriget. Ryssland har informerat Norge om att provskjutningar kan ske på torsdagen och fram till slutet av nästa vecka.

Vid två tillfällen har Ryssland uppgivit att landets marin vill genomföra robottester i närheten av försvarsalliansen Natos militärövning Trident Juncture som inleddes den 25 september.

Det är Natos största övning sedan 1990.

Första informationen

Förra veckan – efter att Natoövningen inletts – fick Norge den första informationen av Ryssland om att ryska marinen planerar att genomföra skarpa robottester i internationellt farvatten utanför Norges kust. Testerna kan inledas på torsdagen och pågå till lördag den här veckan.

Och i tisdags meddelade Ryssland att nya provskjutningar kan komma att ske från och med tisdag till fredag nästa vecka. Fast då i ett annat område.

Ryssland skriver till Norge att det handlar om ”planer att avfyra robotar i test i Norska havet” i meddelandet som SVT Nyheter publicerar.

Officiell karta från Notam (Notice to airmen) som visar datum och två områden för tester av ryska robotar. Foto: SVT Design

Oklara besked

Flera norska medier som VG, NRK och Barents Oberver rapporterar om uppgifterna från Ryssland.

Det finns ännu inga uppgifter om vilka robotar eller fartyg som ska användas i de påstådda ryska provskjutningarna.

– Den sammantagna bilden gör att man kan misstänka att det handlar mer om politiska markeringar, säger forskningsledare Fredrik Westerlund på Totalförsvarets forskningsinsitut (FOI)

Han fortsätter:

– Det är svårt att se att ryska testskjutningar nära den norska kusten skulle vara motiverade av militär nödvändighet.

Det är Rysslands luftfartsmyndighet som har meddelat Avinor, som är Norges största ägare av flygplatser, att de ryska robottesterna denna vecka kan komma att genomföras i havet utanför Tröndelags kust.

Internationellt vatten

Provskjutningarna under nästa vecka kan komma att ske utanför Nordnorges kust i Finnmark, enligt informationen som Ryssland lämnat till Norge.

Det är i dagsläget oklart om beskedet på tisdagen innebär att Ryssland flyttat tidpunkt och plats för robottesterna eller om det är två olika testplatser och tidpunkter.

– Ryssland har informerat om att de vill använda området utanför Tröndelag, i internationellt vatten, för en form av demonstration av vapensystem, sade den amerikanske generalen James Foggo i en telefonkonferens med medier på onsdagsförmiddagen, skriver VG som var först med nyheten.

– Vi är inte säkra på om det kommer att ske, sade han.

Trident Juncture är Natos största militärövning sedan 1990. Här ses några militärfartyg vid Norges kust. Foto: NTB scanpix /TT

”Ingen dramatik”

Den ryska luftfartsmyndigheten har utfärdat en så kallad Notam (Notice to airmen), vilket är en informationskanal till piloter i civila flygplan, så att de kan navigera runt ett övningsområde som blir avlyst.

”Det här är rutinmässigt informationsutbyte och således ingen dramatik. Vi förväntar oss inte att det här kommer att medföra några märkbara konsekvenser för den civila trafiken i norskt luftrum”, skriver Avinors presschef Erik Löddning i ett mejl till SVT Nyheter.

Avlysning i Östersjön

I våras meddelade ryska myndigheter Sverige om liknande avlysningar i Östersjön nära den svenska kusten. Då sade Ryssland att robottesterna skulle ske. Men hittills har det inte kommit fram några uppgifter om att dessa tester faktiskt utfördes.

– Så vitt jag vet genomfördes ingen verksamhet av det slaget som angavs vid avlysningarna i Östersjön, säger forskningsledaren Fredrik Westerlund på FOI.

Natoövningen Trident Juncture ska avslutas inom en vecka. Nato pekar på att scenariot är defensivt, vilket Moskva avfärdat.

”Det är tydligt att denna styrkedemonstration klart är av antirysk natur”, skriver det ryska utrikesdepartementet i ett uttalande, enligt TT.

Meddelande från Rysslands luftfartsmyndighet som gäller robottest den 6 till 9 november 2018. Foto: Skärmdump: Notams webb

Rysk megaövning

Tidigare under hösten genomförde Ryssland sin största militärövning efter Sovjetunionens upplösning. Nästan 300 000 personer uppges ha deltagit i Vostok 2018, enligt ryska uppgifter.

Kinas militär deltog i den ryska militärövningen Vostok (Öst) 2018 som omfattade 300 000 personer, 1 000 ryska stridsflygplan och 36 000 stridsfordon. Foto: AP/Sergei Grits

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.