Enligt en källa till Reuters inom den amerikanska ambassaden i Moskva, arbetar för närvarande omkring 1.100 personer inom USA:s diplomatiska kår i Ryssland. Foto: TT

Ryssland slår tillbaka mot amerikanska sanktioner

Uppdaterad
Publicerad

Som svar på att USA godkänt nya sanktioner mot Ryssland, kräver Moskva att hundratals amerikanska diplomater lämnar landet inom en månads tid, och väljer samtidigt att beslagta ett antal fastigheter som ska ha tillhört den amerikanska diplomatkåren.

Ryssland beslagtar nu fastigheter tillhörande USA:s diplomatkår i Ryssland, och ger samtidigt ett stort antal amerikanska diplomater en månad på sig att lämna landet.

Svar på amerikanska sanktioner

Åtgärderna är ett direkt svar på att USA:s kongress under torsdagen godkänt ett nytt sanktionspaket riktat mot bland annat Ryssland.

LÄS MER: Senaten motarbetar Trump – röstar igenom sanktioner mot Ryssland

Moskva anser sanktionerna inte vara rättfärdigade och i strid med internationella konventioner, och säger att kongressens godkännande bekräftar ”USA:s extrema aggressivitet i internationella ärenden”.

Trump Jr ska ha lovat lättade sanktioner

Samtidigt har det framkommit att Donald Trumps son, Donald Trump Jr, ska ha lovat lättade sanktioner mot Ryssland, i utbyte mot skadlig information om Trump den äldres motståndare i presidentvalet i höstas, Hillary Clinton, rapporterar CBS News.

Det hela går tillbaka till det omtalade mötet mellan bland andra Trump Jr och den ryska advokaten Natalja Veselnitskaja 2016. Enligt Trump Jr framkom dock aldrig några uppgifter av intresse gällande Clinton, och inget utbyte av någon sort ägde rum.

LÄS MER: Trump Jr ska ha lovats info från Ryssland – går med på förhör om möte

Detta framkom sedan finansmannen Bill Browder under torsdagen lämnat sitt vittnesmål inför den amerikanska senatens utskott som utreder Rysslands inblandning i det amerikanska presidentvalet. Browder är vd och grundare av en investeringsfond med stora intressen i Ryssland.

Sätter samma gräns som USA

Det ryska utrikesdepartementet har nu satt en gräns på 455 amerikanska diplomater i landet, vilket är samma siffra som antalet ryska diplomater i USA, efter att USA självt utvisat ett trettiotal diplomater i vintras.

Enligt källor till den ryska statliga nyhetsbyrån Ria innebär detta att USA måste skära ner på mellan 200 och 300 personer i sin diplomatkår verksam i Ryssland.

LÄS MER: Analys: Putin riskerar att falla på eget grepp

Enligt en källa till Reuters inom den amerikanska ambassaden i Moskva, arbetar för närvarande omkring 1.100 personer inom USA:s diplomatiska kår i Ryssland. Den siffran innefattar såväl amerikanska som ryska medborgare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Trump och Ryssland

Mer i ämnet