Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vladimir Osetjkin på organisationen gulagu.net säger att ryska myndighetskällor bekräftat att polisen fått en order om att slå till mot migranter, inte bara mot illegala utan även mot de som befinner sig legalt i landet. Foto: Telegram/SVT

Räder mot utländska gästarbetare i Ryssland

Publicerad

Den senaste tiden har rysk polis utfört flera räder mot utländska studenter och gästarbetare som befinner sig i Ryssland. Uppgifter finns också om att utlänningar på olika sätt rekryteras till kriget i Ukraina.

På morgonen den 19 maj i år slog den ryska säkerhetstjänsten FSB och kravallpolis till mot ett studentboende i staden Komsomolsk-na-Amur i ryska fjärran östern.

Efter att först ha stängt av övervakningskamerorna började poliserna kontrollera de tadjikiska studenternas dokument. Några togs med till förhör och de som protesterade blev misshandlade, skriver den oberoende tidningen Novaja Gazeta.

Kriget i Ukraina

Myndigheterna motiverade sitt agerande med att en tadjikisk medborgare tidigare häktats misstänkt för terrorfinansiering, men händelsen är bara ett av flera exempel de senaste månaderna då rysk polis gjort tillslag mot just människor från Centralasien.

”Erbjuds två alternativ”

Vladimir Osetjkin är grundare till organisationen Gulagu.net, som för ett par år sedan blev känd världen över då man publicerade filmklipp som avslöjar hur fångar i ryska fängelser utsätts för tortyr. Nu säger Osetjkin att ryska myndighetskällor bekräftat för honom att polisen fått order om att slå till mot migranter, inte bara mot illegala utan även mot de som befinner sig legalt i landet.

– Som jag förstår är strategin att ta migranterna i förvar och erbjuda två alternativ: antingen fängelse där de riskerar att utsättas för tortyr och våldtäkt, eller gå med på att  skickas till kriget i utbyte mot sin frihet och ett ryskt medborgarskap, säger Osetjkin.

Utlovas ryska pass

Osetjkin är tydlig med att han än så länge bara känner till enstaka fall med personer från Centralasien som dykt upp vid fronten. Men Radio Free Europe rapporterar om att unga män från Centralasien just utlovats ryska pass mot att de först tjänstgör ett halvår i Ukraina. Rekryteringen ska ha skett på ett migrantcenter nära Moskva.

Kremls presstjänst skriver i en kommentar till SVT att ”legala migranter har rättigheter men också skyldigheter. Om de får ryskt medborgarskap kan de antingen skriva kontakt med den ryska armén eller är skyldiga att göra värnplikten”.

Migrantströmmar till Ryssland

Trots kriget i Ukraina och de ekonomiska konsekvenserna för Ryssland visar inflödet av migranter från Centralasien, där arbetslösheten varit hög i decennier, inga tecken på att minska.

Under första kvartalet i år anlände 1,3 miljoner människor till Ryssland. Det är en ökning med 60 procent jämfört med året dessförinnan. Ungefär hälften kommer från Uzbekistan, 350 000 från Tadjikistan och drygt 172 000 från Kirgizistan.

Källa: Ryska regeringen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet