Beskedet om den avgående regeringen kom från den ryska premiärministern Dmitry Medvedev (vänster) i samband med president Vladimir Putins tal. Foto: DMITRY ASTAKHOV/AFP/TT

Rysslands regering avgår

Uppdaterad
Publicerad

Den ryska regeringen avgår för att göra det möjligt för president Vladimir Putin att genomföra förändringar i grundlagen, det meddelade premiärminister Dmitrij Medvedev på onsdagen.

Den ryska premiärminister Dmitrij Medvedevs regering kommer att avgå och lämna plats för en ny regering. Nyheten meddelades av premiärministern under en tv-sändning där även president Vladimir Putin satt med.

Enligt nyhetsbyrån Reuters meddelade Medvedev att hans regering avgår för att ge Putin en möjlighet att göra de förändringar i grundlagen som han önskar.

Beskedet kommer efter att Vladimir Putin hållit sitt årliga tal till parlamentets båda kammare, skriver TT. Enligt Medvedev innebär de förändringar som Putin föreslagit i sitt tal betydande ändringar i maktbalansen.

Putin tackade Medvedev

Vilka förändringar det handlar om har inte specificerats, men enligt det nuvarande systemet har det ryska parlamentet relativt lite makt i förhållande till presidenten och det är detta som kan komma att ändras.

– Putin vill ha en ny regering som kan jobba enligt hans önskemål för att utforma en ny konstitution, säger SVT Nyheters korrespondent i Ryssland Bert Sundström.

Misjustin ny premiärminister

Efter beskedet tackade Putin Medvedev för det jobb han gjort, rapporterar Reuters.

Han har också uppmanat den nuvarande regeringen att fortsätta tills en ny regering är utsedd. Enligt ryska medier kommer Medvedev att få en säkerhetspolitisk roll när den nya regeringen är på plats.

Besked om att Vladimir Putin har utsett Michail Misjustin till Rysslands nya premiärminister kom under onsdagseftermiddagen. Michail Misjustin är i dag chef för det federala skatteverket.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.