Ryska militärövningen Vostok 18 har lyfts fram som den största sedan 1981, men experter tvivlar på siffrorna. Foto: Sergei Grits/TT/AP

Rysslands största övning sedan Sovjets fall – eller?

Publicerad

Vostok 2018 har basunerats ut som Rysslands största militärövning sedan Sovjets fall, allt i enlighet med bilden Ryssland vill visa upp på såväl hemma- som bortaplan. För trots välmenande klyschor så spelar storleken faktiskt roll – frågan är om Ryssland överdriver för att imponera.

När Ryssland meddelade att 300 000 man deltar i övningen Vostok (”Öst”) väckte det stor uppståndelse. Men uppgiften har också fått analytiker att rynka på ögonbrynen.

Övningen är på ett sätt rutin – militärer behöver öva, och vart fjärde år är det östdistriktets tur. Men övningar skickar också en politisk signal inrikes- och utrikespolitiskt.

Mark Galeotti är Rysslandsexpert vid Institutet för internationella relationer i Prag. Han kallar siffran osannolik, om man menar 300 000 personer ute och övar. Enligt honom är det snarare ett fall av ”kreativ räkning”.

– Ryssland är väldigt medvetet om hur saker ser ut, säger han.

– Det är tydligt att detta lyfts fram maximalt för att visa upp storheten i rysk militärmakt.

Flera skäl till misstankar

Enligt experter SVT talat med har Ryssland historiskt blåst upp siffror. Exempel på det är att räkna hela regementen när bara vissa enheter deltar, eller att regementen som aldrig lämnar barackerna räknas in i stödroller.

För det andra bedöms logistiken vara mer krävande än vad man sett.

För det tredje ansågs redan Vostok 2014 stor, och då var den officiella siffran bara hälften så stor.

– Det är osannolikt att Ryssland skulle kunna dubblera antalet, säger Alex Gabuev vid tankesmedjan Carnegies kontor i Moskva.

– Hur många det är vet vi inte, men även om det var 150 000 så vore det en rejält stor övning.

Lätt stirra sig blind

Johan Norberg vid Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) delar tvivlen kring siffran 300 000, men framhåller att man inte heller ska stirra sig blind på den.

Det viktiga är enligt honom inte nödvändigtvis att träna på soldatnivå, det är framför allt ledningen som behöver öva.

– Man får bara konstatera att man inte vet exakt men att det här är den bild de vill sälja, säger han.

– Jag tror att det är en väldigt medveten signal inåt och utåt att ”Ryssland är stort och starkt”.

Tveklöst är att Vostok 2018 är en stor och viktig övning, kanske den största i Ryssland sedan 1981 som Moskva framhåller. Däremot bör de officiella siffrorna, enligt de experter SVT talat med, förmodligen tas med en nypa salt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer