Foto: TT

Rysslands svar: ”Trump kommer häva sanktionerna”

Uppdaterad
Publicerad

Rysslands svar på utvisningen av 35 ryska diplomater från USA kom snabbt och var tydligt. Sanktionerna kommer att skada relationen mellan länderna, men kommer sannolikt snart att upphävas.

Den ryska duman räknar med att sanktionerna kommer att hävas när Donald Trump tillträder som president i USA, uppger den ryska nyhetsbyrån Interfax.

Samtidigt säger Konstantin Dolgov, rysk utrikeskommissionär för mänskliga rättigheter, demokrati och lag i ett uttalande i kväll att sanktionerna kommer att vara ”kontraproduktiva” och skada återupprättandet av de bilaterala banden.

Trump och Ryssland

Men vissa ryska politiker försöker också att tona ner Obamas sanktioner. Den ryske parlamentsledamoten Konstantin Kosachyov, kallade åtgärderna för ”en dödskamp utförd av politiska lik”.

Rysslands ambassad i Storbritannien twittrade efter Obamas besked att åtgärden var som ”en deja vu av kalla kriget”. Men tweeten illustrerades också av en ankunge, med bildtexten ”lame”. Det är ett uttryck för en politiker som gör sin sista tid vid makten och vars efterträdare redan har valts.

Ett av Rysslands svar på Obamas sanktioner. Foto: Skärmdump från Twitter

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Trump och Ryssland

Mer i ämnet