• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Vaggeryd i Vaggeryds kommun, Jönköpings län. På grund av en brand i avfallsanläggning strax norr om Vaggeryds tätort, med kraftig rökutveckling, uppmanar räddningsledaren alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Jönköping.

Rysslands Sverigeambassadör Victor Tatarintsev Foto: SVT

Rysslands Sverigeambassadör: Vi har inte ockuperat Krim

Uppdaterad
Publicerad

När SVT:s programledare Anders Holmberg säger till Rysslands Sverigeambassadör att Ryssland ockuperat Krim reagerar ambassadören kraftfullt. – Vi har inte ockuperat något land, säger han.

– Krim har alltid varit en del av Ryssland, säger Rysslands Sverigeambassadör Victor Tatarintsev till SVT Nyheter.

Han menar att Ryssland aldrig skickade någon militär till Krimhalvön.

– Vi har inte ockuperat något land, säger Victor Tatarintsev till SVT Nyheter.

Men det hävdade din president?

– Det var ju en rysk militärbas i Krim, men det spelade ingen roll. Det viktigaste var att man hade haft en folkomröstning och en majoritet av befolkningen röstade för att vara en del av Ryssland.

Ska Ryssland få hyra hamn?

Sverigeambassadören var i Aktuellt för att kommentera frågan om huruvida Ryssland ska få hyra hamnarna i Slite på Gotland och Karlshamn i Blekinge.

Frågan är aktuell i samband med den nya gasledning som det statliga ryska företaget Gazprom vill dra i Östersjön – Nordstream 2.

Men både ÖB och flera riksdagspartier är negativa till att ge ryska intressen tillträde till militärt strategiskt viktiga områden.

”Utgör inget hot mot Sverige”

Men ambassadören tycker det är löjeväckande att se Ryssland som ett hot.

– Vi har inte utgjort något hot mot Sverige.

Att Ryssland har avsikten att ockupera Gotland, eller viktiga strategiska objekt i Sverige, saknar detta fullständigt verklighetsanknytning menar Victor Tatarintsev.

– Vi har inga som helst planer att invadera Sverige, så svenska befolkningen kan sova i lugn och ro.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.