Personer i varselvästar och hjälmar vid byggarbetsplats, en talar vid ett ståbord framför maskiner.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vänskapen mellan Ryssland och Nordkorea är evig” – se ceremonin då brobygget inleds. Foto: Reuters

Rysslands vägbro till Nordkorea – ska ”stärka goda grannrelationer”

Publicerad

Ryssland knyter allt närmare band med världens mest slutna land – Nordkorea.

Nu har bygget av en vägbro inletts för att öka samarbetet ytterligare, rapporterar Reuters.

Bron ska stå klar till sommaren 2026.

Sedan Ryssland inledde sin storskaliga invasion av Ukraina i februari 2022 har samarbetet med kärnvapenmakten Nordkorea ledd av Kim Jong-Un gradvis blivit tätare.

Under kriget har diktaturen försett Ryssland med vapen och stora mängder ammunition – och enligt underrättelseuppgifter från Sydkorea har över 10 000 nordkoreanska soldater skickats till Ryssland för att strida mot Ukraina. Omkring 600 av dem har stupat, enligt samma källa.

Beslutet togs 2024

På onsdagen den 30 april inledde länderna ett projekt som ska föra dem ännu närmare. En vägbro ska byggas som kommer sträcka sig över floden Tumen och är planerad att stå klar till 2026, enligt den ryska tidningen Kommersant.

Beslutet om att genomföra bygget togs under president Putins besök i landet 2024. Bron kommer att bli 850 meter lång och ska ansluta till det ryska vägnätet.

”Symboliserar vår önskan”

Bron ska säkerställa tillförlitliga och stabila leveranser av olika produkter, och bidra till utökad handel och ekonomiskt samarbete, säger Rysslands premiärminister Michail Mishustin till ryska TASS.

– Betydelsen sträcker sig långt bortom att bara vara en ingenjörsuppgift. Den symboliserar vår gemensamma önskan att stärka vänskapliga, goda grannrelationer och öka samarbetet mellan regionerna, säger han.

Det nya projektet byggs nära den redan existerande ”vänskapsbron” som togs i bruk 1959 efter Koreakriget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.