Rysslandsexperten om Donbas-kompromiss: ”Man måste se vad som händer på marken”

Uppdaterad
Publicerad

Anfallskriget mot Ukraina har nu pågått i över en månad, men att Kreml skulle ta Volodymyr Zelenskyjs utsträckta hand och gå med på en kompromiss kring Donbas tror inte Rysslandsexperten Katarina Engberg är särskilt sannolikt.

– Vi måste vänta och se vad som händer på marken, säger hon i SVT:s Morgonstudion.

Volodymyr Zelenskyj har sagt att han ”inser att det är omöjligt” att helt driva bort Ryssland från Ukrainas territorium.

Samtidigt som nya förhandlingar mellan Kreml och Kiev väntas dra igång i Turkiet, under måndagen eller tisdagen, öppnar Zelenskyj ännu en gång för en kompromiss kring Donbasregionen i östra Ukraina.

Kriget i Ukraina

Upprepar kompromissförslag

Katarina Engberg, senior rådgivare och säkerhetspolitisk analytiker på Sieps, Svenska institutet för Europapolitiska studier, tycker inte att det är anmärkningsvärt att Zelenskyjs förslag kommer just nu.

– Han har sagt att vi kan förklara oss neutrala, bara vi får säkerhetsgarantier av medlemmarna i FN:s säkerhetsråd plus Tyskland och Turkiet, och vi kan diskutera en kompromiss när det gäller styrformerna för Donbas och Krim, säger Engberg och fortsätter:

– Jag antar att han vill betona det nu eftersom man går in i en ny förhandlingsrunda, så att man visar att det inte är Ukraina det är problem med om man inte når en fredsuppgörelse.

Från Rysslands sida vill man enligt Katarina Engberg i stället tona ner detta.

– Och det är inte så hoppingivande för övrigt, för om Putin verkligen ville göra upp så skulle han ta ett steg framåt.

”Kan vara taktiserande”

Engberg förmodar att förhandlingarna fortfarande kommer att hållas på en lägre nivå när det kommer till delegationernas ledningar, och när det gäller möjligheterna till en kompromiss kring Donbas är hon tveksam.

– Det låter lite konstigt. Om det är så är det en stor vändning i den ryska politiken men man måste vänta och se vad som händer på marken, och hänvisar till uppgifterna om att det just nu sker en förflyttning och koncentrering av ryska trupper till regionen.

– Det kan vara taktiserande bara. Tyvärr kanske man inte ska sätta allt för mycket hopp om fredsanda i Kreml.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet