Så blev Danmark bäst i Norden på vaccineringar

Uppdaterad
Publicerad

Länder runtom i världen försöker så fort som möjligt att skynda på vaccineringen mot covid-19. I Norden är det Danmark som hunnit längst. Enligt Jens Lundgren, professor vid Rikshospitalet i Köpenhamn, beror det på att danskarna haft en tydlig plan från början.

– Sundhedsstyrelsen hade lagt fram en vaccinplan som diskuterats igenom redan innan vaccinet anlände, säger han i Morgonstudion.

Vaccineringstakten skiljer sig åt i Norden. Sverige har hittills använt 144 000 vaccindoser, vilket är 1,4 doser per 100 personer. I Finland är siffran 1,12 personer, och i Norge 1,05.

Island ligger något högre på 1,75, men allra snabbast är Danmark. Där har man redan delat ut 182 032 doser, vilket blir 3,14 doser per 100 personer. Och de är inte bara bäst i Norden – de har högst andel vaccinerade i hela EU.

Jens Lundgren tror att det till stor del beror på en gedigen vaccinplan, men också en väl fungerande logistik.

– Vaccinet kommer in till en ”single point of entry” på Statens Serum Institut i Köpenhamn och sen fördelas det ut till fem regioner, säger Lundgren.

”Kan följa med i leveransen”

Det är inte bara logistik och vaccinplaner som underlättar – ett nationellt vaccinregister gör det enklare för regionerna att hålla koll på vilka som har fått en dos.

– Sundhedsstyrelsen kan hela tiden få en överblick av vilka som fått vaccinet och även följa med i leveransen av vaccinen, säger Lundgren, och fortsätter:

– Målet har varit att från det att vi mottagit vaccinet ska det gå ganska få dagar tills att den är i armen på folk.

Se mer i videoklippet från Morgonstudion här ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.