Så blev fejkade rörelsen ”Birds Aren't Real” viral

Uppdaterad
Publicerad

”Birds Aren't Real” är inte som andra konspirationsteorier. För trots att teorin om att fåglar inte finns på riktigt har miljontals anhängare, så vet många av anhängarna om att den är helt tagen ur luften.

Birds Aren’t Real blev till av en slump. I ett spontant infall gick grundaren Peter McIndoe med i ett demonstrationståg för något helt annat och skrev några ord om att fåglar inte finns på ett plakat. Där och då hittade han på att amerikanska myndigheter sedan 1959 utrotat och ersatt alla riktiga fåglar med flygande drönare för massövervakning.

Idag har han uppåt två miljoner följare i sociala medier. Han hoppas alla fattar att det är påhitt, att han driver med konspirationsteorierna som frodas online.

Och Peter McIndoe tycker inte ens att hans påhittade konpirationsteori är knäppare än såna som anhängarna faktiskt tror på.

– Den är inte ens hälften så galen som annat jag ser i sociala medier.

I videon kan du fördjupa dig i de ”falska” fåglarna – och se hur allting startade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.