Den amerikanske affärsmannen Bill Browder och Rysslands president Vladimir Putin. Foto: TT

Så blev han ”Putins värsta fiende”

Uppdaterad
Publicerad

I början av 1990-talet såg Ryssland ut som en affärsmans dröm men sedan dess har verkligheten visat sig betydligt tuffare. Det fick den amerikanske affärsmannen Bill Browder erfara.

I Ryssland finns enorma rikedomar av olja, gas och stål och efter Sovjets fall gav regeringen bort statlig egendom till folket.

Smarta personer köpte i början av 1990-talet upp de andelar som medborgarna fått. Så gjorde också Bill Browder och lyckades på så sätt skapa sig en förmögenhet.  

Men han kom på kant med sina rivaler, de så kallade oligarkerna som tjänat miljarder på privatiseringarna i Ryssland.

Det visade sig att affärsmännens dröm förmörkades av våld och korruption.

Advokatens död

Bill Browders advokat Sergej Magnitskij upptäckte att poliser och skattetjänstemän stulit från Browders verksamhet, vilket han rapporterade.

Magnitskij greps 2008. Efter ett år dör han i häktet. Magnitskijs död väckte stor uppståndelse men det blev inget åtal mot de skyldiga.

Då beslutade Bill Browder att lägga ut hela historien på Youtube.

En ny lag

Till slut lyckas Browder få USA:s kongress att utfärda en lag med sanktioner mot de ryska förövarna och de inblandade i skandalen, vilket innebär att ett 60 tal ryssar nu är förbjudna resa in i USA och att deras tillgångar är frysta.

Den så kallade Magnitskijlagen, som gäller sedan 2012, har blivit som ett rött skynke för de ryska myndigheterna, inte minst för president Vladimir Putin.

Klimatet mellan Ryssland och USA försämrades dramatiskt. Det kalla kriget var på väg tillbaka. Och nu kallar sig Bill Browder ”president Putins värsta fiende”.

Se Eva Elmsäters reportage genom att klicka här!

Browder i Agenda

Bill Browder intervjuas i kvällens Agenda.

Agenda sänds klockan 21.15 i SVT2. Programmet kan även ses direkt i SVT Play eller i efterhand här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Agenda

Mer i ämnet