Så boomade Sydkorea som populärkulturland

Publicerad

Världskända band, bästa film-Oscar och serien som blev världens mest sedda på Netflix. Sydkorea har blivit en av våra största exportörer av popkultur – men hur gick det till?

Mångas första möte med Sydkoreas populärkultur var låten Gangnam style med Psy för nästan tio år sedan. Efter mer än fyra miljarder Youtube-visningar kan man konstatera att Sydkorea blivit en dominerande spelare – och inte bara tack vare Gangnam style. Parasite knep en bästa film-Oscar, BTS blev världens största pojkband, och Squid Game blev världens mest sedda serie på Netflix.

Att Sydkorea blivit ett av världens största populärkulturländer är svårt att missa, men vad beror det egentligen på?

I videon ovan pratar SVT:s kulturreporter om vilka de tre S:en är – och hur de har gjort att Sydkorea just nu slagit så stort i väst. 

FAKTARUTA: HALLYU – ETT KULTURELLT FENOMEN

När man läser om sydkoreansk popkultur är det koreanska ordet 한류 ständigt återkommande. Men vad betyder det?  

한류, eller hallyu, betyder den koreanska vågen och har blivit ett enormt fenomen som innefattar all kulturexport från Korea just nu. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.