Bing kopplas ihop med Facebook Foto: Skärmdump

Så bra är nya Bing

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s Nanok Bie testkör Microsofts Google-utmanare Bing.

Jag har testat en mängd olika sökningar på den nya sajten och kopplingen till Facebook genererar mervärden på flera olika sätt.

En sökning på artister eller musikrelaterade ämnen genererar en lista på Facebook-kontakter i högerpanelen som Bing tror vet mer om just det ämnet. En sökning på ordet ”music” resulterade i att flera av de absolut mest musik-kunniga bland mina vänner dök upp till höger (bland annat en skivbolagsboss och en musikrecensent).

En sökning på ”Nordiska Museet” presenterade flera vänner som tidigare ”gillat” just Nordiska Museet. En sökning på ”Robyn” genererade bland annat en bild från en Robyn-konsert som en vän publicerat på Facebook.

En sökning på ”svt” visade upp de bland mina vänner som jobbar på, eller har jobbat på SVT. Bings egen exempelsökning ”movies” raddar också upp personer från Twitter som Bing tror är duktiga på ämnet.

Nya Bing har också lyckats strömlinjeforma användargränssnittet på ett bättre sätt. Navigationsknapparna är bättre grupperade och placerade närmare intill sökrutan. Hela sajten är helt enkelt mycket bättre än tidigare, och det behövs på en sökmotormarknad som så totalt domineras av Google.

Har en bra chans
Om Microsoft lyckas vidare med att gifta ihop Bing med sin webbläsare Internet Explorer samt lyckas få Facebook-användare att använda Bing i större utsträckning så har man kanske en större chans till framgång än någon annan aktör på området haft på många år.

Som delägare i Facebook (med 1,6% av aktierna) kan Microsoft kanske också övertyga Facebook att låta Bings sökmotor ta en mer framskjuten plats även inne i själva nätverkstjänsten, men det återstår att se.

Att information från det egna sociala nätverket på Facebook på olika sätt inkluderas i sökningarna ger söksvaren en helt annan, mer social, närvarande och ”medveten” känsla. Själva söksvaren från den ”vanliga” webben är också aktuella.

Google kan ge gamla svar
I många fall ger Google söksvar som är många år gamla. Deras algoritmer premierar sidor som länkats till många under lång tid, vilket i praktiken ofta innebär att söksvaren är inaktuella.

Bings söksvar har uppenbarligen ett mer dagsaktuellt fokus som åtminstone i mitt tycke ofta ger en bättre bild av det ämne man just för tillfället efterforskar (även om Google slår Bing på fingrarna i vissa fall, och Bing också till viss del har en tendens att inkludera länkar som inte verkar riktigt relevanta).

Sammanfattningsvis kan man säga att Microsofts ansträngningar att konkurrera med Google just blivit mycket mer intressanta – och frågan är hur Google tänker svara.

Undlåter sökjätten att blanda in söksvar från andra sociala nätverk än sitt eget kan Bing rätt snabbt få ett övertag, åtminstone på det sociala området.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer