Strategen: ”Trump kan hota med att starta ett eget parti”

Uppdaterad
Publicerad

Vad väntar i framtiden för en Donald Trump som lämnat presidentposten? Den frågan har vållat vild spekulation – bland annat i att skulle starta ett nytt parti. Frågan är hur framgångsrikt ett sådant skulle kunna bli, om det ens blir aktuellt.

USA:s avgående president Donald Trumps politiska framgångar beror blandning av hans person, en auktoritär populism och traditionell republikansk politik. Det enligt den republikanska strategen Mindy Finn, som trots sin partitillhörighet är en Trump-kritiker.

– Men skulle partiet vända sig mot honom kan han mycket väl hota med att starta ett eget parti, säger hon i veckans avsnitt av Utrikesbyrån.

Frågan är om Trump i så fall skulle kunna hålla ihop ett parti?

– Jag tror faktiskt inte att han kommer att vara politiskt framgångsrik med ett tredje parti, men galnare saker har hänt i amerikansk politik under de senaste fyra åren, säger Finn.

Denna veckans Utrikesbyrån handlar om Trumps framtid och hur han kan fortsätta påverka USA:s politik även i framtiden. Titta här på SVT Play, eller 21.45 på onsdag i SVT2.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.