Så kan vädermanipulation förvärra konflikter

Uppdaterad
Publicerad

Kina är det land i världen som sysslar mest med så kallad vädermanipulation – skulle väderförutsättningarna vara dåliga under OS är det stor chans att landet försöker ändra på det. Men det finns risk för att konflikter mellan länder ökar när det börjar mixtras med vädret, menar experter.

Att tillverka massvis med konstgjord snö för att skapa de bästa förutsättningarna för idrottarna hör till det normala under vinter-OS. Men det finns andra sätt att laborera med vädrets makter. Starka vindar är svåra att påverka – men regn går i viss mån att kontrollera.

Används av flera länder

Anledningarna till att modifiera regn skiftar men oftast handlar det om att skydda jordbruket och därmed matförsörjningen på olika sätt, berättar SVT-meteorologen Deana Bajic.

– Flera länder, bland annat Australien, USA  Serbien, Kroatien och Grekland använder det för att skydda jordbruket mot hagelbyar och torka men också för att släcka skogsbränder, säger Deana Bajic.

Under prestigefyllda arrangemang där man vill försäkra sig om vackert väder tas metoderna också i bruk. Vid de pågående vinterspelen i Peking 2022 ser väderförutsättningarna dock bra ut och Kina har inga större anledningar till att modifiera vädret menar SVT-meteorologen.

Kan leda till konflikt

Att manipulera vädret är inte helt problemfritt menar emellertid kritiker, och på samma sätt som det uppstår konflikter kring vattenförsörjning eller miljöfarliga utsläpp kan molnen bli en konfliktzon.

– Manipulation av nederbörden kan ytterligare spä på konflikter mellan länder. Något som får positiva konsekvenser för ett land kan få negativa för ett annat, säger klimatpolitikforskaren Björn-Ola Linnér vid Linköpings universitet.

– Tidigare har man pratat om landgrabbing, att roffa åt sig land. Nu börjar man prata om skygrabbing, att använda atmosfären för att gynna det egna landet.

Att bestämma hur molnen ska nyttjas skulle kunna falla under klimatkonventionen eller andra internationella protokoll. Risk för konflikter finns – men det behöver inte bli så överallt, menar Linnér.

– Ett förändrat klimat och att man ser de risker vi står inför kan bli ett incitament till ökat samarbete, jag tror vi kommer se fler lokala konflikter men också ett ökat internationellt samarbete.

Hör mer om vilka konflikter som vädermanipulation kan leda till i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.