Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s korrespondent David Boati från Le Pens valvaka i klippet. Foto: Thibault Camus/AP/TT & Thomas Samson/AFP/TT

Strax avgjort: Le Pen och Macron segrare i första rundan

Uppdaterad
Publicerad

Frankrikes första valomgång är över och nuvarande president Emmanuel Macron och utmanaren Marine Le Pen går vidare till nästa, och sista, omgången.

Macron har fått 27,84 procent av rösterna och Le Penn 23,15 procent.

Redan på söndagskvällen gick det med hjälp av en vallokalomröstning att fastslå att det blir en andra omgång, där den sittande socialliberala Emmanuel Macron och den högernationalistiska motståndaren Marine Le Pen kommer att slåss om platsen som Frankrikes nya president den 24 april.

På måndagseftermiddagen har Macron fått 27,84 procent av rösterna medan Le Pen har 23,15 procent. Vänsterkandidaten Jean-Luc Mélenchon ligger inte långt ifrån med 21,95 procent, men endast de två kandidaterna som får flest röster går vidare till den slutgiltiga omröstningen.

Tackar under valvaka

Le Pen var först ut med att tacka folket under kvällen efter att vallokalundersökningen visade att hon och Macron gått vidare.

– Det franska folket har talat och ärat mig med att kvalificera mig till den andra omgången, mot den sittande presidenten. Låt mig uttrycka min djupaste tacksamhet till de miljontals väljare som gett mig sitt förtroende, sade Marine Le Pen under sin valvaka på söndagskvällen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se Marine Le Pen tala på valvakan där hon lovar att bli hela folkets president om hon blir vald. Foto: SVT

Efter en stund var det dags för Macron att tacka sina landsmän som röstade på honom:

– Ert stöd ärar och engagerar mig, och håller mig ansvarig. Ni kan lita på mig för att verkställa det framgångsprojekt som vi kampanjat för, säger Macron.

Han tackar också alla sina elva motkandidater i presidentvalet med namn, och ber sina åhörare att också applådera dem.

– Jag vill sträcka ut en hand till alla de som vill arbeta för Frankrike, att uppfinna något nytt, att tillsammans bygga vårt land de kommande åren. Det är vår uppgift.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sittande president Macron håller tal på sin valvaka Foto: Thibault Camus/AP

Enligt en första opinionsundersökning beställd av fransk public service under valkvällen spås Macron vinna den avgörande omgången om två veckor, med knapp marginal på 54 procent.

Zemmour får under tio procent

Någon det inte går lika bra för är radikala högernationalistiske kandidaten Éric Zemmour, som endast fått 7 procent av rösterna. Att han i januari dömdes för hets mot folkgrupp (då han uttryckt sig rasistiskt under en tv-debatt 2020) kan ha påverkat hans chanser. Men det drog inte ner hans humör allt för mycket, och Zemmour tog till orda för att tacka de som lagt sin röst på honom:

– Jag tolkar varenda en av era röster som ett rop från ett folk som inte vill dö. Att ni var två miljoner som stöttade en man som kom från ingenstans innebär att ni har hört mig. Det är något grundläggande som inte kan glömmas bort de kommande dagarna, eller de kommande åren. Era röster kommer aldrig mer att kunna bortses ifrån.

”Låg stämning”

SVT:s reporter Moa Golster på plats i Paris beskriver intresset för valet som ganska lågt bland fransmännen.

– Så det var ändå relativt låg stämning igår, säger hon under måndagsmorgonen.

Emmanuel Macron: 27,84 procent

Marine Le Pen: 23,15 procent

Jean-Luc Mélenchon 21,95 procent

Eric Zemmour 7,07 procent

Valérie Pécresse: 4,78 procent

Yannick Jadot: 4,63 procent

Jean Lasalle: 3,13 procent

Fabien Roussel: 2,28 procent

Nicolas Dupont-Aignan: 2,06 procent

Anne Hidalgo: 1,75 procent

Philippe Poutou: 0,77 procent

Nathalie Arthaud: 0,56 procent

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.