Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör vittnesmål och se bilder från den israeliska räden i Nuseirat i videon. Foto: TT/AFP

Så gick fritagningen av gisslan till – EU-chef: ”Ännu en massaker”

Uppdaterad
Publicerad

Samtidigt som bilder visar hur fritagna israeler förenas med sina familjer, beskrivs insatsen i Gaza som ett blodbad.

Enligt Hamaskontrollerade myndigheter har över 200 palestinier dödats i samband med fritagningen.

Under lördagen fritog israeliska styrkor fyra personer ur gisslan. Det handlar om tre personer i 20-årsåldern och en 41-åring, som samtliga uppges vara vid god hälsa.

Enligt Israels militär, IDF, kidnappades de av Hamas under musikfestivalen Nova i södra Israel den 7 oktober och räddades från flyktinglägret i Nuiserat i centrala Gaza efter en ”komplex operation”, rapporterar AFP.

Krig mellan Israel och Hamas

Räden mot de två byggnaderna, som enligt IDF låg drygt 200 meter från varandra, genomfördes av Israels militär tillsammans med personal från underrättelsetjänsten och en specialenhet från polisen.

Övade på räder mot byggnaderna i veckor

Israeliska styrkor har sedan veckor tillbaka tränat på fritagningen genom att bygga modeller av byggnaderna, uppger en talesperson för IDF.

Insatsen startade med förplanerade attacker i Gaza dagtid för att skapa ett överraskningsmoment genom att välja en ovanlig tidpunkt, enligt CNN.

BBC Verify rapporterar att videoklipp tyder på att Israel genomförde attacker på flera håll i centrala Gaza under lördagen, där Nuiserat ser ut att ha drabbats hårdast.

Beskrivs som en av de blodigaste attackerna

Hamasstyrda hälsodepartementet i Gaza uppger under söndagen att över 274 palestinier har dött och nära 700 skadats efter insatsen. Det gör operationen till en av de blodigaste attackerna sedan den 7 oktober, rapporterar Reuters.

Dödssiffrorna har inte bekräftats av någon oberoende part.

EU:s utrikeschef: ”Blodbadet måste upphöra”

En palestinsk kvinna berättar för Reuters hur hon och hennes syster tvingades fly från flyktinglägret.

– Området förvandlades till ett helvete på fem minuter. Vi sprang iväg och när vi kom tillbaka hittade vi allt bränt, säger hon.

EU:s utrikeschef Josep Borell skriver på X att rapporterna om ”ännu en massaker” på civila är skrämmande och att ”blodbadet måste upphöra”.

Talespersonen för IDF uppger att det finns kännedom om att färre än 100 palestinier dödades under insatsen, som hyllats av israeliska myndigheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet