Peter Daszak och Peter Ben Embarek är två av WHO:s teammedlemmar i Kina. Foto: Ng Han Guan/TT

Så jobbar WHO-teamet i Wuhan

Publicerad

WHO:s team i Kina har påbörjat sitt arbete med att hitta coronavirusets ursprung, men det kan ta år innan världen får veta hur viruset kunde sprida sig. I dag besökte gruppen det labb i Wuhan som har stått i centrum för spekulationerna kring virusets ursprung.

Världshälsoorganisationen WHO:s team, som ska reda ut hur coronaviruset spreds över världen, har nu jobbat i Kina i en knapp vecka. I dag onsdag besökte teamet det labb i Wuhan som stått i centrum för spekulationerna kring virusets ursprung. Där talade man med de anställda om ”viktiga frågor” i tre timmar, men lämnade inga besked om vad som sagts, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Det kan ta flera år innan världen får reda på virusets exakta ursprung och hur det spreds, säger experter. Arbetet med att samla in prover och göra analyser och intervjuer kommer att ta tid. Gruppen som består av forskare från tio länder inom bland annat veterinärmedicin, virologi, livsmedelssäkerhet och epidemiologi, har sedan torsdagen besökt sjukhus, forskningsinstitut och den marknad som kunnat kopplas till många av de första fallen. 

Coronapandemin

En av gruppens medlemmar Peter Ben Embarek, specialist på livsmedelssäkerhet, säger att besöket till marknaden var givande.

”För tidigt att dra slutsatser”

– Alla butiker är där, utrustningen är där. Det ger dig en bra uppfattning om underhåll, infrastruktur, hygien och flödet av varor och människor, säger han till AP men tillägger att det är för tidigt att dra några slutsatser ännu. 

Labbet som besöktes i dag byggdes efter sars-utbrotten för snart 20 år sedan, för att studera några av världens farligaste smittoämnen. När coronaviruset började spridas spekulerades det i om det kan ha kommit från just det labbet. Det finns i nuläget dock inget som tyder på att viruset spreds därifrån.

”Kan vara för sent”

Peter Daszak, zoolog och också han en del av WHO-teamet, säger att han har jobbat med labbet och är säker på att det följer alla protokoll. Men han tillägger också att WHO:s undersökning kan ha kommit för sent för att hitta några viktiga ledtrådar i Wuhan.

– Vi kunde ha varit här för ett år sedan och gjort ett bra jobb, säger han och fortsätter:

– Vi gräver för att få ut mer och mer information om varje möjlig spridningsväg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet