Andreas Hatzigeorgiou, chefsekonom på Stockholms handelskammare. Foto: SVT/Christine Olsson / TT

Så kan svensk export påverkas av USA:s tullar mot Kina

Publicerad

Tullkonflikten som uppstått mellan USA och Kina kan gynna Sveriges handel med Kina på kort sikt, enligt Andreas Hatzigeorgiou chefsekonom på Stockholms handelskammare. Samtidigt betonar han att ett handelskrig är dåligt för alla.

Vad kan USA:s tullar mot kinesisk export få för effekt på Sveriges handel med Kina?

– Det kommer bli svårare för amerikanska företag att göra affärer i Kina. Konkurrensen på den kinesiska marknaden är knivskarp. På marginalen kan situationen vara fördelaktig för svenska företag i Kina. Sverige som exportland kan stärkas tillfälligt.

– Men vi ska komma ihåg att det är världsekonomins stormakter. Det som påverkar dem påverkar oss i slutändan. Men jag tycker alltid att man bör fundera på om det finns fördelar. Samtidigt som jag vill betona att ett handelskrig är alltid dåligt på längre sikt.

Finns det någon export som kan gynnas särskilt?

– Fordonssektorn är ett bra exempel. När kinesiska konsumenter eller stora kunder inom offentliga aktörer ska inhandla personfordon framöver och då står väljer mellan en amerikansk eller svensk biltillverkare där den sistnämnda är samarbetspartner med Geely, kan synen på USA påverkar vem man väljer.

Vad tänker svenska företag om USA:s agerande?

– Man är väldigt orolig. Svenska företag talar jättemycket om vart det här ska ta vägen. Den globala ekonomin har nästan återhämtar sig efter finanskrisen. Och vi har tillväxt i stora delar av världsekonomin. Då riskerar ett handelskrig att det bryta nacken av återhämtningen.

Hur påverkas vi om världsekonomin får nacken avbruten?

– 50 procent av svensk BNP kommer från export. I den situation vi befinner oss i, är vi i behov av att omvärldens ekonomier växer. Nu faller bostadspriserna. Det betyder att konsumenter blir mer återhållsamma hur de spenderar sina pengar. Då måste vi luta oss mer mot exportbenet. Får vi ett handelskrig riskerar det att skada oss.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer