Titta efter om nyhetstexten innehåller värdeomdömen, är ett av råden för att avslöja om det rör sig om en falsk nyhet. Tidningarna på bilden har ingen direkt koppling till artikeln. Foto: Allvaro Barrientos/AP/TT

Så känner du snabbt igen falska nyheter

Publicerad

Är du osäker på om nyheten är äkta och misstänker att det rör sig om desinformation?
Så här avgör du om uppgifterna är trovärdiga.

1. Titta noga på rubriken.

Den måste hänga ihop med texten. Om den innehåller kategoriska utsagor som inte går att kontrollera, eller om det är en ”sensationsrubrik”, så är nyheten troligen falsk.

2. Titta noga på hur nyheten illustreras.

Är illustrationerna avsedda att framkalla negativa känslor? Ibland kan fotografier som illustrerar en nyhet komma från någon helt annan plats eller tid än själva nyheten. För att kontrollera bilderna räcker det med att använda Google Images.

3. Titta efter om nyhetstexten innehåller värdeomdömen.

”Sanna nyheter” bör endast presentera fakta.

4. Vilken är källan till informationen i nyhetstexten?

Kan man lita på den källan? Kan man kontrollera informationen därifrån? Är det en anonym källa? Är det rykten eller fakta?

5. Lär dig att se skillnad mellan åsikter och fakta.

Ofta presenterar media en politikers, journalists, bloggares eller experts åsikter om en viss händelse. Hur pålitlig är den personen? Vad vederbörande säger är alltid bara en personlig åsikt, och den har kanske inte med verkligheten att göra.

Källa: Listan är framtagen av tidningen Din rätt att veta, för att ge läsarna en möjlighet att kontrollera om en nyhet är falsk eller inte.

Se SVT:s Korrespondenterna här på SVT Play.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.