Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fouad Youcefi: Så kommer dokumenthärvan ställa till det för president Joe Biden. Foto: SVT, Andrew Harnik/AP/TT

Fouad Youcefi: Så kommer dokumenthärvan ställa till det för president Joe Biden

Uppdaterad
Publicerad

Att hemligstämplade dokument hittats i Joe Bidens förra kontor kommer att användas som slagträ i den politiska debatten i USA – det menar Fouad Youcefi, SVT:s tillträdande USA-korrespondent.

– Nu får republikanerna chans att kritisera Biden efter att de själva fått kritik för hur de hanterat talmansvalet, säger han.

På torsdagen kom besked om att ytterligare hemliga dokument hittats – den här gången i garaget hemma hos Biden.

I måndags berättade president Joe Bidens jurister att det hittats ”ett litet antal” hemligstämplade dokument i ett kontor i Washington där Joe Biden hade uppdrag för en tankesmedja fram till år 2019.

Fynden gjordes den 2 november i fjol i samband med att kontoret rensades ut av Joe Bidens personal och dokumenten ska vara från hans tid som vicepresident i Barack Obamas administration 2009–2019.

Enligt ett officiellt uttalande från Vita huset meddelade man National archives omedelbart efter fyndet. Det är den institution som har till uppgift att förvara den här typen av handlingar.

Gjorde tillslag mot Trump

Ett tiotal handlingar bland de upphittade dokumenten rör underrättelseuppgifter om Ukraina, Iran och Storbritannien, enligt en källa till CNN.

Justitedepartmentet är nu satt att undersöka saken. På torsdagen bekräftade Vita huset även att hemliga dokument har hittats i Bidens bostad i Wilmington i delstaten Delaware. Bidens rådgivare Richard Sauber uppger att dokumentet hittats i ett förvaringsutrymme i Bidens garage. Ett dokument ska också ha funnits i ett angränsdande rum, rapporterar AP.

Biden själv medger att dokument har hittats i vad han kallar hans personliga bibliotek, och han meddelar också att han fullt ut kommer att samarbeta med justitiedepartementet.

”Svårare för Biden att bli av med”

Biden har inte sagt när det senaste fyndet av dokument gjordes, bara att hans jurister på onsdagskvällen avslutade inventeringen av potentiella platser där dokument skulle kunna finnas.

– Med de nya fynden blir det här mycket svårare för Biden att bli av med. Och precis som Demokrater var snabba att kritisera Trump innan rättsprocesserna kommit igång så får nu Republikaner ammunition att göra precis samma sak med Biden – oavsett var dom händelserna tar vägen rättsligt, säger Fouad Youcefi, SVT:s tillträdande USA-korrespondent.

2022 gjorde FBI tillslag mot Donald Trump. Han hade kvar dokument som han skulle ha lämnat in när han avgick som president och en utredning kring bristande dokumenthantering inleddes då mot honom.

– Nu har republikaner frågat sig varför man inte gjort en räd även hos Joe Biden, säger Fouad Youcefi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.