Så kopplar man upp sig på det dolda internet

Uppdaterad
Publicerad

Det är enkelt att komma igång och använda Tor, man behöver bara ladda ner ”Tor Browser Bundle” till sin dator.

Programmet behöver inte installeras och man kan spara det på ett USB-minne och ta med sig till en annan dator. Med i paketet följer en version av webbläsaren Firefox – och programmet är utformat så att det inte lämnar några spår på datorn man använder.

Lista på Tor-sajter på ”Hidden Wiki”

Att hitta en aktuell lista på .onion-webbsidor görs naturligtvis på särskilda .onion-sajter – som alltså inte går att komma åt från det ”vanliga internet”.

Förutom svarta marknader som säljer allt från vapen till droger hittar man här också bloggar med anonyma avsändare. En av de mest populära listorna heter ”Hidden Wiki” och det finns en inaktuell kopia på den här adressen.

Google inte .onion-sökvänligt

Att söka efter .onion-sajter på Google är ganska lönlöst. Dels indexerar inte sökmotorn sajter som gömts på P2P-nätverket, dels blandar Google ihop söktermen med humorsajten The Onion och en mängd andra inslag på nätet.

Till de mest kända sajterna hittills på nätverket Tor hör The Silk Road, där hemliga avsändare tar betalt i den krypterade nätvalutan Bitcoin för att skicka iväg droger anonymt i vanlig brevpost. Webbsajten Gawker har skrivit mer i ämnet. Rapport har tidigare tagit upp Bitcoin.

Helt anonym med kontantkort

Med ett anonymt kontantkort i en android-mobil går det att bli nästan helt anonym. Med appen RedPhone kan man tala hemligt med motparten genom att samtalet krypteras direkt i telefonen och avkrypteras på andra sidan (i den andra android-mobilen). Och snart finns också Tor-applikationen att ladda ner direkt till Android-telefoner.

-I Sverige tillåter vi ju anonyma kontantkort, säger Patrik Fältström. Det innebär att man kan vara nästan helt anonym. Polisen skulle på sin höjd kunna triangulera telefonerna och se ATT någon har kommunicerat via Tor, men inte VAD han eller hon har kommunicerat eller vem det är som använder telefonen.

Balansgång mellan säkerhet och integritet

Finns det då någon mening med lagstiftning av typen Ipred, Acta och datalagringsdirektivet eller verksamheter som FRA om det snart är så enkelt som att trycka på en knapp i webbläsaren för att bli ospårbar?

-Det blir en balansgång mellan integritet och säkerhet, säger Patrik Fältström. Det finns mycket mer att göra och det kommer att ta många år, men jag hoppas att vi inte behöver se samma utveckling som nu sker i England med en eventuell lagstiftning som begränsar journalisters möjlighet att efterforska via digitala medier.

Nanok Bie

nanok.bie@svt.se

twitter: @nanok

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.