Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Bert Sundström: Så krigstränas ryska barn i skolan

Uppdaterad
Publicerad

Marscherande förskolebarn i uniform och ungdomar som lär sig kasta granater och skjuta med skarp ammunition. I Ryssland blir den militära utbildningen en allt större del av skolundervisningen.

– Man skapar en ny generation unga ryssar som redan från tidig ålder blir bekanta med vapen, säger Bert Sundström.

I augusti undertecknade president Vladimir Putin en ny skollag som innebär att elever ska gå den obligatoriska kursen ”Grunder för säkerhet och försvar av moderlandet”. Där ska högstadieelever bland annat lär sig skjuta med skarp ammunition under ledning av militära instruktörer, rapporterar CNN.

– Militariseringen av unga människor i Ryssland har pågått länge men eskalerar hela tiden, säger Bert Sundström, SVT:s utrikesreporter och tidigare Rysslandskorrespondent.

Kriget i Ukraina

I dag finns omkring 10 000 militärklubbar för ungdomar i Ryssland och unga uppmuntras att delta i militära ungdomsspel.

– Det är ett sätt för makthavarna att fostra medborgarna i en ständig krigsmedvetenhet. Man skapar en ny generation unga ryssar som redan från tidig ålder blir bekanta med vapen, säger Bert Sundström.

Se mer i klippet och hela Kriget i veckan i SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet