Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: MOHAMMED ABED/AFP/TT

Så kan kriget mellan Israel och Hamas påverka Ukrainakriget

Publicerad

Världens blickar har riktats mot kriget mellan Hamas och Israel. På kort sikt kan detta innebära en fördel för Ryssland i kriget mot Ukraina, enligt SVT:s utrikesreporter Bert Sundström.

Kort efter att Hamas attack mot Israel blivit känd kom Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj med ett uttalande där han fördömde attacken.

”Hemska nyheter från Israel. Mina kondoleanser går ut till alla som förlorat släktingar eller närstående i terrorattacken. Vi tror på att ordningen kommer att återställas och terrorister kommer att besegras.”, skrev han på X.

Ryssland har samtidigt intagit en mer neutral position och uttryckt en oro för den kraftiga försämringen i konflikten.

”Vi uppmanar de palestinska och israeliska sidorna att genomföra en omedelbar vapenvila, avstå från våld, utöva den nödvändiga återhållsamheten, sa Maria Zakharova, talesperson för Rysslands utrikesdepartement i ett uttalande.

–  Ryssland vill vara medlare och fördömer varken Israel eller Hamas för det de gör i kriget, säger SVT:s utrikesreporter Bert Sundström.

På kort sikt kan kriget innebära en fördel för Ryssland i kriget mot Ukraina, tror Bert Sundström.

– Hela världens uppmärksamhet riktas just nu mot Israel. Det kan också vara så att Ryssland hoppas att resurser ska riktas om från Ukraina till Israel.

Hör Bert Sundström i klippet eller se hela Kriget i veckan om den senaste nyhetsutvecklingen i kriget i Ukraina.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.