Strandpromenaden i Nice efter terrordådet som krävde 84 människoliv Foto: TT

Så många dödades i terrordåd förra året

Uppdaterad
Publicerad

142 människor. Så många människor dödades i terrordåd i Europa under förra året. Antalet dåd som utfördes, stoppades eller misslyckades under året var också 142, visar en ny rapport från Europol.

Åtta EU-länder rapporterade in att de drabbats eller stoppat planerade terrordåd under 2016. Mer än hälften av de 142 dåd som antingen misslyckades, stoppades eller utfördes, rapporterades in av Storbritannien, som har haft 76 fall under förra året. De följs av Frankrike som har registrerat 23 attacker. Totalt miste 142 människor miste livet i terrordåden och 379 skadades. Det är en minskning från året dessförrinan – 2015 var antalet döda ännu fler – 152 personer. Trenden att terrordåden blir färre men dödligare bröts alltså under förra året.

Terrordådet i Nice stack ut i dödsantal

Bland de dåd som krävde flest människoliv står attacken i Nice förra sommaren ut. 84 personer dödades under Frankrikes nationaldag när en lastbil körde rakt ut i folkmassan på strandpromenaden Promenade des Anglais. Under mars samma år dödades 32 människor i Bryssel i tre koordinerade attacker mot flygplatsen Zaventem och mot ett tunnelbanetåg i staden. Även Tyskland drabbades hårt under året då nio personer dödades i ett skottdrama i ett köpcentrum i Munchen och 12 personer dog efter att en lastbil körts in i en julmarknad i Berlin.

LÄS MER: Allt om terrorattacken i Nice

De största antalet dåd (99 av 142) kan kopplas till etnisk nationalism och separatistgrupper, skriver Europol. Ett stort antal av dåden härrörde inte till islamister, men det var de islamistiska dåden som orsakade störst skada. ”Nästan alla rapporterade dödsfall orsakades av jihadistiska terrordåd”, skriver Europol i ett pressmeddelande. Det var endast 13 av de 142 dåden som var jihadistiska terrordåd, en minskning från 17 stycken under år 2015. Men dessa 13 islamistdåd stod för 135 av de 142 dödsoffren under året. Sex av de dåden kunde kopplas till Islamiska staten.

Många unga och kvinnor

Medan de islamistiska terrordåden minskar, har de vänsterextremistiska våldsdåden ökat. Totalt 27 av terrordåden planerades eller utfördes av vänsterextremister. De flesta (16 stycken) utfördes i Italien.

LÄS MER: Så ska Facebook hålla terror borta

1.002 terrormisstänkta greps i EU under 2015 varav 718 misstänktes för islamistiska terrorplaner eller dåd. En tredjedel av de gripna är 25 år eller yngre och Europol kan också se att allt fler kvinnor är med och planerar och utför terrordåd.

– I de senaste terrorattackerna på London Bridge och Borough Market kan man se att offren hade många nationaliteter. Terrorister respekterar eller erkänner inte våra gränser så för att kunna besegra dem måste vi arbeta tillsammans, dela information och expertis mellan medlemsländer. Vi är starkare tillsammans, säger den brittiska EU-kommissionären Julian King, som har ansvar för säkerhetsfrågor inom EU, i ett pressmeddelande.

LÄS MER: Opinion: ”Fler dör i badkar än av terror”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.